Održani "Veseli dani srpske dijaspore Slovenije"

Tradicionalna međunarodna kulturno-umjetnička manifestacija "Veseli dani srpske dijaspore Slovenije" održana je proteklog vikenda u Ljubljani, uz učešće različitih kulturno-umjetničkih društava, književnika i pjesnika iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Njemačke, Srbije, Republike Srpske i BiH.

ODRŽANI "VESELI DANI SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE ( foto i video)

Predsjednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić rekao je Posavskim novostima da su ovogodišnji 11. po redu "Veseli dani srpske dijaspore" protekli veoma dobro i da su učesnici predstavili bogatstva kulturnog stvaralaštva Srba i tradiciju običaja iz krajava iz kojih su došli. 

Na manifestaciji je promovisana peta zbirka pjesma Saše Gajića pod nazivom "Ključ ljubavi", a o knjizi je govorila magistar srpske književnosti Rajka Golić iz Gradiške, dok su pjesme autora govorile Dajana Šikanić, Anđela Tomić i Jovana Nakić. 

Program je vodila Danijela Brajić iz Gradiške. 


Derventski novinar Nenad Simić promovisao je knjigu "Ukoričene godine" sa kojom je obilježio 18 godina novinarskog rada, a istovremeno i predstavio Srpski književni klub "Vihor" iz Dervente, čiji je predsjednik. 

Iz Republike Srpske nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo "Duško Trifunović" iz Broda, koje se predstavilo koreografijom iz Kumanova i dobilo veliki aplauz posjetilaca. 

Predsjednik KUD „Duško Trifunović“ Brod Mira Marić kaže da su na prijedlog Srpskog književnog kluba „Vihor“ iz Dervente koji uspješno sarađuju sa Savezom srpske dijaspore iz Slovenije prihvatili učešće na manifestaciji.

„ Zahvalnost izražavamo i načelniku opštine Brod Iliji Jovičiću uz čiju podršku smo otputovali u Ljubljani i imali veoma zapažen nastup. Promovisali smo naše koreografije, opštinu Brod i Republiku Srpsku. Jedna veoma lijepa manifestacija koju je pratilo mnoštvo turista i građana Ljubljane na ulicama grada, ali i ispred hrama gdje smo imali još sadržajnije predstavljanje“, kaže Marićeva.

U programu su učestvovali i pjesnici Zorka Čordašević iz NJemačke, Mile Kostić iz Srbije, Milan Deronjić iz Doboja i Ana Mitić Stošić iz Srbije. 

Proglašena je i Mis kulturnih društava Balkana i EU šesnaestogodišnjakinja Anđela Tomić iz Srbije, prva pratilja je osamnaestogodišnja Dajana Šikanić iz Banjaluke, a druga pratilja je petnaestogodišnjakinja Jovana Nakić iz Rakovca /Bujanovac/. 

Tokom druženja učesnika manifestacije i brojnih okupljenih gostiju u dvorištu Crkve Ćirila i Metodija u zabavnom dijelu nastupio je pjeavač Drago Ninić. 

Organizovan je i svečani defile učesnika manifestacije ulicama LJubljane na oduševljenje brojnih turista i građana LJubljane. 
U organizaciji manifestacije, osim Saveza srpske dijaspore Slovenije, učestvuje i Udruženje književnika Slovenije. 

Posavske novosti