Srpska bilježi najbolju turističku sezonu

Šampion dosadašnje turističke sezone u Srpskoj je Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", gdje je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježeno oko 127.000 noćenja, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Kako su naveli, građani Srpske i ove godine imaju pravo na vaučere koje većinom koriste baš u ovom banjskom kompleksu.

- Druga po posjećenosti destinacija u Srpskoj jeste Trebinje, u kojem je zabilježeno oko 40.000 dolazaka, dok je broj noćenja oko 88.000 - navode iz TORS.

Najveći grad Srpske je treća destinacija koju biraju turisti, pa je tako za prvih sedam mjeseci zabilježeno oko 75.000 noćenja te oko 50.000 dolazaka.

Prema njihovim riječima, ovogodišnja ljetna sezona je najbolja u istoriji Srpske.

S obzirom na to da je ova godina prva nakon dvije godine bez ograničenja u vezi sa virusom korona i u većini zemalja širom svijeta potpuna je sloboda za nesmetana putovanja, tako je i u svim destinacijama u Republici Srpskoj zabilježen veći broj dolazaka i noćenja nego u prošloj godini. 

- Destinacije bilježe visok i pozitivan procenat. Uglavnom se tu radi o turistima iz regiona, odnosno bivše Jugoslavije, ali evidentiran je i veći broj dolazaka turista iz Njemačke, Italije, Austrije i Turske, uz zadovoljavajući broj kretanja domaćih turista, čemu doprinose i vaučeri Vlade Srpske, koji se mogu iskoristiti sve do 30. oktobra ove godine - navode iz TORS.

Kako ističu, za sedam mjeseci evidentirano je oko 240.000 dolazaka i oko 575.000 registrovanih noćenja, što prati do sada rekordni rezultat iz 2019. godine, pa s pravom očekujemo da ova godina donese nove rekorde kada su statistički parametri u pitanju.

Iz TORS navode da smo nakon svih problema koje je uzrokovala pandemija kada se radi o privredi, a samim tim i turizmu, svjedoci brzog oporavka, jer su turisti širom svijeta čekali prvo popuštanje mjera da bi opet počeli sa putovanjima, željni novih saznanja, otkrivanja novih destinacija i priča. 

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale, Srpska je ove godine imala odličnu ljetnu turističku sezonu.

A kako je tada rekao Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, ova sezona je opravdala sva očekivanja i može da parira ljetnoj sezoni iz 2019. godine.

- Bilježimo 50 odsto više dolazaka, a kada govorimo o noćenjima, tu vidimo porast za 40 odsto. Ovo su svakako podaci koje smo mi priželjkivali, jer smo iza sebe imali dvije teške godine - kazao je Lončarević.

Kako je dodao, veliki uticaj na ovako dobru sezonu ove godine imale su razne manifestacije, ali i zborovi kako u Banjoj Luci, tako i okolnim gradovima i opštinama, koji su bili veoma primamljivi za veliki broj turista.

Jahorina glavni lider zimskog turizma 

Olimpijski centar Jahorina glavni je lider zimskog turizma, ne samo kod nas, nego u ovom dijelu Evrope.

- U ovoj godini je za 150 dana skijanja zabilježen rekordan broj skijaša. Odnosno za prvih sedam mjeseci evidnetirano je 410.000 skijaša - navode iz TORS.

 

nezavisne.com

Tagovi: