Za samo tri mjeseca: Dijaspora u BiH poslala 619 miliona maraka

Dijaspora BiH odriješila je kesu u prvom tromjesečju ove godine što potvrđuje podatak da je na osnovu novčanih doznaka u zemlju stiglo skoro 619 miliona maraka ili za pet odsto više u odnosu na isti period lani.

U Centralnoj banci BiH pojašnjavaju za “Glas Srpske” da je bolje imovno stanje ljudi koji su već godinama u dijaspori osnovni razlog za povećanje privatnih novčanih transakcija.

- Osim toga, kao razlog povećanja doznaka iz inostranstva, koje su u prvom kvartalu ove godine dostigle 618,8 miliona KM, može se smatrati i sve veći broj migranata iz BiH u inostranstvu koji šalju novac kući - naveli su u Centralnoj banci BiH.

Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inostranstva su počele da padaju i taj trend su imale sve do 2012. godine, od kada počinju postepeno da se oporavljaju.

Raniji podaci Centralne banke BiH pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno 2017. godine dosegla nivo iz 2007. kada je stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila kesu i u BiH poslala 2,51 milijardu maraka.

Ekonomisti ističu da je povećan priliv novca iz inostranstva logična posljedica mosovnog odlaska radno sposobnog stanovništva sa ovih prostora.

- Doznake iz inostranstva su najveća finansijska infuzija u BiH i jedna od poluga na osnovu kojih zemlja funkcioniše - istakao je ekonomista Goran Radivojac.

Tagovi: