Udes na saobraćajnici "za zbunjivanje vozača"

Unazad dva mjeseca, otkada je u dva navrata mijenjana horizontalna saobraćajna signalizacija na južnom ulazu u grad Doboj, već je bilo nekoliko saobraćajnih incidenata zbog nestručnih rešenja putara, a danas je ponovo došlo do nezgode.

Naime, ”volkswagen polo” je na izlazu iz naselja Usora u namjeri da se uključi na magistralni put M17 naglo zakočio zbog skretanja u grad automobila koji je dolazio iz pravca Federacije BiH.

Umjesto da produži i naglo pod oštrim uglom skrene na predviđenom mjestu taj automobil je prešao preko iscrtanih zebri.

Volkswagen polo” je pozadio udarila “opel astra”, ali na sreću, sem materijalne štete na oba vozila, nije bilo posljedica po putnike u njima.

Podsjećamo, sredinom juna su rehabiltacijom magistralnog puta M 17 projektanti predvidjeli punu liniju na odvajanju za grad Doboj, umjesto dotadašnje isprekidane. Kako bi što prije ispravili grešku i nestručno regulisanu saobraćajnu signalizaciju, nakon par dana saobraćajci su izašli na “polaganje popravnog”.

To je uslijedilo nakon što je naš portal objavio snimke spornog saobraćajnog rješenja i očekivano su reagovali iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, najavom da će greška biti ispravljena, što je ekspresno i uslijedilo. Iz ovog JP su pojasnili da je projektant, Institut za građevinarstvo “IG”, zaista predvidio punu liniju na odvajanju za grad Doboj.

- Prilikom izrade projekta projektant nije uzeo u obzir postojeće stanje, te je po mišljenju  JP “Putevi RS” načinjena greška koja je ispravljena – saopštili su iz ovog preduzeća.

Radnici preduzeća “MG Mind” i saobraćajci su tu saobraćajnicu riješili na sasvim drugi način, napravivši je zbunjujuću i za iskusnije vozače. Prema prvim reakcijama vozača, oni nisu bili oduševljeni krivuljama koje su iscrtane, a posebno su negodovali mještani koji su se okupili prilikom izvođenja radova.

- Nije mi jasno kako su ovo iskonstruisali, komplikovano je i bojim se da će nastati veći saobraćajni kuršlus nego što je bio do sada. Jedino rješenje ovdje je kružni tok, a ne ove improvizacije – rekao nam je Dragan Lazarević.

Nažalost, večerašnjim i prethodnih udesima, pokazalo se da su itekako bili u pravu.

Lj. Đurić

 

Tagovi: