Turističkim vodičima pune ruke posla

Turistički vodiči u nekoliko gradova Srpske ove godine imaju mnogo više posla nego u prethodne dvije godine jer su se vratili strani, ali i domaći, te turisti iz regije.

Kako pojašnjavaju naši sagovornici iz Banjaluke i Trebinja, najviše turista koji su koristili usluge vodiča angažovalo ih je u prethodna dva mjeseca.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik TOBL, kaže da je na području Banjaluke registrovano tridesetak vodiča, ali da njih 10 pruža usluge vođenje kroz Banjaluku. - Ti vodiči, osim domaćeg, uglavnom pričaju engleski, francuski, italijanski, španski, njemački te grčki jezik, s tim da imamo deficit kada su u pitanju neki egzotični jezici, recimo turski i kineski - rekao je Šukalo za "Nezavisne novine".

Kako kaže, u Banjaluku pristiže sve više gostiju, ali se ne odlučuju svi da unajme vodiča.

- Mislim da je čak najviše do sada bilo posla, a naš promet u prvih devet mjeseci ove godine je nadmašio onaj iz 2019. i to je istorijski maksimum broja posjeta i noćenja otkad se mjeri. Gostiju je sve više, ali ne traže svi usluge vođenja, pogotovo pojedinci, a uglavnom ih traže organizovane grupe, dok najviše takvih zahtjeva stiže iz Slovenije, a često i iz Srbije - kazao je Šukalo.

Tako Milica Kovačević, turistički vodič iz Trebinja, priča da su ona, kao i njene kolege zaista imali pune ruke posla.

- Ove godine od septembra imali smo veliki broj ekskurzija, i to iz srednjih škola iz Srbije, kada je i krenulo sve to, a imamo još najava za ovaj mjesec. Ne mogu vam ni opisati koliko je došlo školskih ekskurzija, tako da smo i mi vodiči imali posla ove godine - rekla je Kovačevićeva za "Nezavisne novine".

Kako kaže, situacija se definitivno popravila u odnosu na prošle godine, s tim da je mnogo više grupa iz regiona u odnosu na strance.

- Recimo, prije epidemije virusa korona bilo je mnogo više stranih grupa, kojih je sada manje, ali mi se čini da se situacija popravlja, tako da sada dođu po jedno-dvoje ili porodica. U svakom slučaju, zadovoljni smo - rekla je Kovačevićeva.

Slobodanka Jenjić, turistički vodič iz Banjaluke, za "Nezavisne" kaže da je primjetan pomak u odnosu na prethodne dvije godine.

- Radim četiri godine ovaj posao. 2019. je bila odlična, dok je ove godine situacija mnogo bolja u odnosu na prethodnu, a pogotovo u septembru i oktobru. Bilo je turista cijelo ljeto, ali uglavnom su to bili pojedinci koji ne traže usluge vodiča. Što se tiče organizovanih grupa, prethodna dva mjeseca su već bila dosta bolja nego ranije - rekla je Jenjićeva.

Dodaje da su se u najvećem broju vratili turisti iz Slovenije i Hrvatske.

Prema riječima Šukala, turističko vođenje do dva sata, odnosno tura koja obuhvata tvrđavu Kastel i uži centar grada košta 50 evra, dok cijena za cijeli dan iznosi 100 evra.

- Biti vodič nije nimalo naivan zadatak jer je to često prvi susret gosta sa destinacijom i od toga zavisi opšti utisak da li će dalje širiti pozitivnu sliku i ponovo doći. Vodiči su ambasadori destinacije - dodao je Šukalo.

I Ministarstvo trgovine i turizma RS periodično raspisuje poziv za polaganje stručnog ispita za zvanje turističkog vodiča, a ove godine je on raspisan u oktobru.

Na ovogodišnji javni poziv za turističke vodiče prijavila su se 42 kandidata, koji će nakon edukacija polagati stručni ispit za sticanje licence turističkog vodiča. U sklopu edukacije prijavljeni kandidati proći će obuku iz oblasti ustavnog uređenja i turističkog zakonodavstva u Srpskoj, zatim u zakonskom okviru zaštite potrošača, istorijskim, geografskim i kulturnim znamenitostima i činjenicama o Republici Srpskoj, te značaju i organizaciji vodičkih službi u turizmu, a u sklopu obuke biće organizovana praktična nastava za sve polaznike.

nezavisne.com