Tri dana besplatnog grijanja poklon pred izbore

Sa odobravanjem i zadovoljstvom primljena je jutrošnja informacija iz Kabineta gradonačelnika da će radijatori u više od sedam hiljada domaćinstava na području grada Doboja do večeri biti topli, odnosno da će grejna sezona početi tri dana ranije.

- Poštovani sugrađani, iako sezona grijanja počinje od 15.oktobra, imajući u vidu da je danas i narednih par dana najavljeno zahlađenje sa padavinama, odlučio sam od Gradske toplane zatražiti da već danas krene u režim grijanja. Iz menadžmenta Gradske toplane su me informisali da su svi uslovi ispunjeni i do večeras će i svi radijatori na području grada biti topli – obratio se građanima putem svog zvaničnog internet profila gradonačelnik Boris Jerinić, dodavši da će ta tri dana grijanja platiti Grad, a da će oni fakture dobiti od 15.oktobra.

Tako se na neki način ponovila situacija pred prošle Opšte izbore, kada su u oktobru prije dvije godine vlasti Doboja Toplani zbog hladnijih dana naložili da potpale kotlovnice i to devet dana prije početka sezone, a taj potez najavljen je kao gest dobre volje i „čašćavanje” građana.

- Izbori su tada bili 6. oktobra, grijanje nam je pušteno dan ranije, ali su nam za taj mjesec isporučena dva računa, jedan od 5. do 14. oktobra, a drugi od zvaničnog početka sezone grijanja 15. oktobra do kraja meseca – kaže Dragomir Simić.

Na žalbe za dodatno isporučeni račun i pozivanjem na obećanja vlasti o besplatnoj uvertiri grejne sezone, iz Topalne su tada pojasnili da se oba računa moraju platiti.

- Ako Grad uplati novac za subvencionisanje grijanja za tih devet dana, iznos koji oni budu uplatiti računaće vam se kao višak uplate i za toliko će vam se umanjiti račun za sljedeći obračunski period – bilo je pojašnjenje iz Toplane.

Zbog toga, i da se situacija ne bi ponovila, umjereni je optimizan i sada da li će Toplana tek od 15.oktobra poslati potrošačima račune za isporučenu toplotnu energiju.

Jer, tek nakon reakcija i učestalih kritika na račun vlasti i Toplane, potrošačima su nakandno tek prošle godine ipak uračunate uplate za isporučeni račun za tadašnje „besplatno” grejanje devet oktobarskih predsezonskih dana. Osim toga, problem sa prvim isporučenim računima prošle grejne sezone građani su uočili i u razlici cijene grijanja od one usvojene u maju 2018.godine na sjednici Skupštine grada. Tada je usvojena odluka da se umesto dotadašnje za domaćinstva od 2,24 ona povećana na 2,53 marke po kvadratnom metru.

Međutim, na osnovu izdatih računa, potrošači su tvrdili da kvadrtni metar plaćaju skuplje za nepunih devet feninga, tačnije 2,61 maraka po kvadratu.

Lj. Đurić

Tagovi: