SNSD i Jerinić slave "manjak" glasova

Na ponovljenim izborima u Doboju kandidat SNSD za Gradonačelnika Boris Jerinić ubedljivo je osvojio najveći broj glasova birača i obnoviće mandat osvojen na vanrednim izborima 2019. godine.

Sa rezultatima izbora na 17 biračkih mjesta, na kojima nisu ponavljani izbori, i 82 obrađena biračka mjesta glasanja u nedelju, Jerinić je osvojio nepunih 68 odsto podrške birača. Kandidati SDS Cvijan Filipović i SP Srđan Toorović imali su po 16 procenata. Ostalo je još da se obradi sedam biračkih mjesta, ali to neće značajnije uticati na procente koje su trojica kandidata već dobili.

Zanimljivija je borba za Skupštinu grada, za koju je obrađeno 86 od ukupno 106 biračkih mjesta i već je izvjesno da je cenzus prešlo devet stranaka, dok ih je na izborima 15. novembra bilo svega pet sa procentom većim od tri odsto osvojenih glasova izašlih na izbore, koliko iznosi cenzus.

Osim potvrde za SNSD, Koaliciju Doboj u srcu, DEMOS, SP, i DNS do mandata će nakon ponovljenih izbora doći i SDP BiH-HS, PDP, NDP i SDA-SBiH-HB. Ispod cenzusa i bez očekivanih mandata ostali su tri decenije vladajuća SDS, kao i Ujedinjena Srpska, pa i Narodni pokret "Banjaluka zove", koji je po mnogima ponajviše od opozicionih stranaka svojom borbom i javnim istupima učinio da dođe do ponavljanja izbora u Doboju.

Prema prvim projekcijama, SNSD će u budućem skupštinskom sazivu imati 16 ili 17 odbornika, Koalicija Doboj u srcu tri ili četiri, DEMOS dobija zagarantovana tri, po dva mandata bi trebali imati SP i SDP BiH-HS. Po jedan mandat nakon ponavljanja glasanja bi pripalo DNS, PDP, NDP i SDA-SBiH-HB.

Prema tim prvim predviđanjima, ni nakon ponovljenih izbora se umnogome neće promjeniti političke prilike u gradu na tri rijeke. Izvjesno je da najviše zadovoljstva i razloga za slavlje ima očekivani pobjednik SNSD, kada su u pitanju izbori za Skupštinu grada i Boris Jerinić, kao njihov kandidat za gradonačelnika. Ono što bi moglo zasjeniti to njihovo slavlje je činjenica da će Jeriniću u odnosu na novembarske izbore "faliti" oko 12 hiljada glasova koje je tada dobio.

Analitičari, a posebno kritičari aktuelnih i novih vlasti u Doboju zasigurno će se pozabaviti i time gdje je nestala podrška nosiocu liste SNSD i parlamentarki BiH Sanji Vulić. Ona je na izborima u novembru imala 22.245 pojedinačnih glasova, a na ponovljenim prema, istina još nepotpunim podacima, manje od pet hiljada. Ta činjenica, kao i za još nekolicinu kandidata SNSD, favorizovanim i rodbinski bliskih predsjedniku Gradskog odbora Obrenu Petroviću, daje za pravo kritičarima i zagovornicima ponavljanja izbora iz opozicije da se radilo o izbornom inžinjeringu na prethodnim neuspjelim izborima.

Zbog velikog broja posmatrača i supervizora CIK to je sada bilo teže izvesti.

LJ. ĐURIĆ

Tagovi: