Sirijac na odborničkoj listi u Petrovu

Na izbornoj listi za Opštinske izbore 15. novembra u Petrovu će se naći i Sirijac Hayan Bahnan, koji je jedini nezavisni kandidat u ovoj izbornoj jedinici sa ukupno dvadeset političkih subjekata, koji su kandidovale uklupno 196 kandidata.

Hayan Bahnan je prije trideset godina došao u ovu ozrensku opštinu, zasnovao porodicu sa suprugom Jermenkom, koja je, kao i on, pravoslavac. Imaju troje djece, Georginu, Angelinu i Džonija. Supruga Talin je nezaposlena, dok je Hayan po struci specijalista ORL i zaposlen je u dobojskoj Opštoj bolnici.

Hayan Bahnan, foto Fejsbuk

Za opštinske izbore u Petrovu prema, poslednjim zvaničnim podacima, 6.606 je birača sa pravom glasa. Na poslednjim Opštim na spisku je bilo 6.510, a na prethodnim Opštinskim 6.803 birača.

Za njih će biti otvoreno deset biračkih mjesta.

Većina od deset političkih subjekata, koji su istakli samo po jednog kandidata, samo prividno cilja taj jedan, od ukupno 17 mandata, koliko ih ima u SO Petrovo. Naime, radi se, u javnosti uglavnom nepoznatim strankama, koje su i u drugim sredinama u BiH kandidovale samo po jednog kandidata, kako bi sebi obezbjedile učešće u dodjeli biračkih mjesta i pravo na posmatrače na biračkim mjestima. Ta mjesta će kasnije prodati drugim, jačim strankama, što su nesumnjive i lako dokazive izborne manipulacije i prevare, koje, nažalost, ostaju nesankcionisane.

Osim kandidata za Skupštinu opštine, na ovim lokalnim izborima u Petrovu su dva kandidata za načelnika opštine. Ozren Petković ispred SNSD, koji je na prošlim lokalnim izborima kandidovan ispred SDS. Ta, još uvijek vladajuća stranka u Petrovu je sada kandidovala za tu poziciju Radojicu Rakanovića, ovdašnjeg dugogodišnjeg privrednika.

LJ. ĐURIĆ