Rađanje nove opozicije u Doboju?

Danas su u dobojskom gradskom parku članovi Pokreta slobodnih građana – Doboj organizovali prikupljanje potpisa za kandidaturu za učešće na predstojećim Opštinskim izborima, zakazanim za 15.novembar ove godine.

Prema Upustvu i redoslijedu izbornih aktivnosti Centralne izborne komisije BiH, rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana počeo je teći od 27.maja i traje do 3.jula. Nakon provjere validnosti listi, njihovu ovjeru izvršiće CIK do 18.jula, dok je podnošenje kandidatskih listi za učešće na predstojećim izborima po kalendaru od 5. do 17.avgusta.

Pokret slobodnih građana – Doboj će, sudeći po dosadašnjem djelovanju, biti prava, odnosno istinska opozicija u Doboju. Nakon Opštih izbora u oktobru 2018.godine i prelaska gotovo kompletne vladajuće SDSove garniture u SNSD, u dobojskoj Skupštini ostao je od dotadašnjeg  SDS samo odbornik Dragić Ružojčić.

Osim njega kao opozicionara, tri odbornika SP su “tiha” opozicija iz razloga što je politički subjekt u kojem djeluju u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou. Kao istinska opozicija  nije se baš pokazao jedan odbornik iz PDP.

U kojoj mjeri se Pokret pokazao da će djelovati kao opozicija, može poslužiti njihova prošlonedjeljna objava na društvenim mrežama sa tvrdnjama o kupovini glasova pred predstojeće izbore od strane gradskih vlasti i SNSD. Više od milion pregleda imala je podjeljena objava na Jutjubu i ovo je još uvijek aktuelna tema u dobojskim kuloarima i javnosti uopšte.

Pored toga, predvodnici Pokreta Darko Pijunović i Miroslav Borojević svojim istupima na društvenim mrežama vrlo često argumentovano ukazuju na propuste i greške aktuelnih vlasti, što sudeći po kometarima na tim društvenim mrežama, nailazi na podršku i odobravanje građana.

Da li će im to biti dovoljno da i zvanično zadobiju povjerenje glasača 15.novembra i osvoje značajniji broj od ukupno 31 mandata u SG, ipak će se morati sačekati izbori i očekivano ozvaničenje rezultata pred kraj godine.

PODRŠKA

- Zadovoljni smo odzivom, ljudi nam prilaze i osim potpisivanja žele da čuju na koji način ćemo se boriti kada uđemo u skupštinske klupe. Raspituju se ko će nam biti kandidati, da li će imati pristupa u naše redove korupmpirani ili sa namjerom da nas podriju iznutra i takve osobe i kako ćemo ih prepoznatio. Uvjeravali smo ih da ćemo se istinski boriti za pravdu i oštro protiv sveprisutne korupcije u Doboju – kaže na današnjm štandu za naš portal Miroslav Borojević.

Lj. Đurić