Jerinić ne želi da Doboj postane grad slučaj kao Mostar

Spekulacije o tome da bi lokalni izbori u Doboju mogli biti ponovljeni 28. februara stigle su i do prvog čovjeka grada Borisa Jerinića, koji je nakon sastanka sa članovima Gradske izborne komisije i predstavnicima političkih subjekata poručio da ne želi da Doboj postane grad slučaj kao Mostar.

„Očigledno da oni koji su dali nalog da se ponište izbori u Doboju puno više znaju, iz tih kuloara se čuje da su izbori 28. februara. Ja ne znam, iz tog razloga želim da djelujem institucionalno, da preko Gradske izborne komisije tražim sastanak s CIK-om i da ne bude spekulacija, nego da dobijemo odgovor da li je 28, jesu li ponovili izbore“, izjavio je juče Jerinić.

Politički subjekti, od kojih većina nije prešla cenzus, koji su bili na sastanku sa članovima GIK-a, insistiraju da razgovaraju i sa članovima CIK-a jer smatraju da je odluka o nepotvrđivanju lokalnih izbora održanih 15. novembra politički motivisana, da nije argumentovana te da nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH.

„Želimo da razgovaramo s CIK-om, da nam daju određene rokove, da nam daju odgovore kada ćemo imati odluku o potvrđivanju izbora u Doboju, o poništenju, o njihovim zamislima, kako su to oni predvidjeli. Ne želimo da grad Doboj bude grad Mostar, koji je 12 godina bio bez volje građana, tj. bez izbora“, kazao je Jerinić, koji je ponovio da ne želi da građani trpe zbog novonastale situacije.

Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj, kazao je da je na sastanku analiziran izborni dan te dodao da su politički subjekti koji sada traže ponavljanje izbora imali pripremljen scenario da 15.  novembra prekinu proces glasanja od devet do 11 časova, ali GIK to nije dozvolio.

„I sve ostalo što se dešavalo je iz jedinog razloga – da se prekinu izbori u Doboju. O svim nepravilnostima koje su bile na izborni dan mi smo dostavili izvještaj CIK-u, gdje smo sve napisali, i u vezi s posmatračima. I sve te nepravilnosti koje su se desile ne mogu uticati na rezultate kada je u pitanju gradonačelnik. Kada je u pitanju Skupština, nepravilnosti koje su bile, ako ih je bilo, CIK neka utvrđuje, neka provjerava. Ja samo znam da na svaku odluku ima pravo žalbe, kako na naše, tako i na odluke CIKa-a“, kazao je Paleksić.

On je dodao da mu je žao što je CIK pod velikim pritiskom i žali ukoliko se njegova odluka ne bude zasnivala na pravu.

Tagovi: