Građani BiH u potrazi za poslom očekuju platu od 940 evra

Ispitanici iz BiH koji su u potrazi za poslom imaju čak 20 odsto veća očekivanja nego prošle godine i prosjek željene zarade sada iznosi 940 evra, saopšteno je na portalu Infostuda.

Građani Srbije kada traže posao u prosjeku očekuju zaradu od 860 evra, što je za 13 odsto više nego prethodne godine kada su očekivanja bila 760 evra, pokazalo je veliko regionalno istraživanje Centra za zapošljavanje Infostud, u saradnji sa regionalnim partnerskim sajtovima za zapošljavanje. Sa druge strane, najniža očekivanja su prisutna među ispitanicima u Sjevernoj Makedoniji - 770 evra, a u skladu sa standarom u regionu, ispitanici u Sloveniji očekuju platu veću od 1.640 evra u prosjeku, a Hrvati 1.200 evra.

Međutim i pored inflacije, a izgleda da plate ne prate taj trend, tek svaki peti ispitanik dobio je povišicu tokom ove godine.

Ove godine je za odabir posla najvažniji faktor bio visina plate, za razliku od prethodnih godina kada su presudni bili međuljudski dnosi, a počeo je da se pridaje sve veći značaj i radnom vremenu.

Zanimljivo je da se visina zarade našla na prvom mjestu u gotovo svim zemljama regiona, osim Slovenije, gdje su dobri međuljudski odnosi i dalje na prvom mjestu.

U posljednjih godinu i po dana posao je promijenilo 38 odsto ispitanika iz Srbije, a u narednih godinu dana na ovaj korak je spremno čak 65 odsto. Kao i prethodnih godina, kada bi birali kompaniju prema tipu vlasništva, ispitanici iz Srbije bi najradije odabrali privatnu kompaniju u stranom vlasništvu, a u najmanjoj mjeri privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu. Četvrtina ispitanika Srbije bi najradije radila za državno preduzeće, dok bi svaki peti ispitanik pokrenuo privatni biznis.

Sličan trend je prisutan u svim zemljama regiona, sem Slovenije gdje najveći broj ispitanika ipak bira rad u domaćim privatnim kompanijama. Posao u struci u najvećoj mjeri traže nezaposleni iz BiH, a u najmanjoj oni iz Sjeverne Makedonije.

Istraživanju su se priključili partnerski portali za zapošljavanje iz regiona MojPosao.net iz Hrvatske, MojPosao.ba iz BiH, Deloglasnik.si iz Slovenije i Vrabotuvanje.com.mk iz Sjeverne Makedonije.

nezavisne.com