Evo koja su mjesta izuzeta od ponavljanja izbora u Doboju FOTO

Gotovo sva biračka mjesta u dobojskim naseljima u kojima su većinsko stanovništvo Bošnjaci i Hrvati izuzeta su do strane Centralne izborne komisije BiH za ponavljanje izbornog dana, nakon poništenje na ukupno 89 biračkih mjesta.

Po spisku tih 17 BM izborne jedinice 038B Doboj koja su izuzeta su 023 B Saobraćajni fakultet 1, 030 Čaršija 1, 031 Čaršija 2, 032 Čajire, 033 Miljkovac, 034 Makljenovac, 038 Svjetliča, 045 Pridjel Gornji, 046 Ševarlije, 047 Potočani, 053 Rječica, 061 Sjenina, 062 Sjenina Rijeka, 072 Johovac, 073 Foča, 074A Kotorsko i 074C Kotorsko.

Nakon ozvaničenja Odluke mnogo je jasnije šta je opredjelio CIK da donese odluku o djelomičnom poništenju glasanja 15.novembra, ali će ostati velika nepoznanica zbog čega nije poništenje i na tih preostalih 17, odnosno zbog čega su u ogromnoj većini izuzeta upravo ona mjesta koja su naseljena Bošnjacima i Hrvatima.

Bilo je više argumenata da se ponovi kompletan izborni proces, a ovakvom odlukom profitiraće najviše upravo Bošnjaci i njima će, po svemu sudeći, ostati osvojeni glasovi od strane Koalicije “Doboj u srcu” i SDP-HS BiH i garantovana tri mandata u Skupštini grada. Bez sumnje će se ove dvije stranke boriti za još glasova i mandata na ponovljenim izborima i ostalih 89 BM. Kao i SDA-SBiH-HB, koji su po nepriznatim rezultatima ostali ispod cenzusa.

Jedan od tih argumenata za poništenje kompletnih izbora, prema Odluci CIK, je nalaz vještaka za grafološko vještačenje, koji je utvrdio manipulacije ili krivotvorenje potpsa na izvodu iz Centralnog biračkog spiska na čak 84 BM. Zatim, nevjerovatni dobojski rekord glasanja 50 sekundi po biraču, nesumnjivo lažnih 67 političkih subjekata, koji su zajedno sa svojim članovima biračkih odbora i posmatračima radili za druge stranke.

VIBER PREPISKA

Pomalo “nediplomatski” je dio iz Odluke CIK u kojem je navedeno da je među dokazima i, kako su naveli, “navodna viber prepiska članova SNSD i kandidata na izborima Sanje Vulić u kojoj je konstatovan dogovor onemogućavanja posmatranja, kreiranja gružve, galame i svađe”. Citiran je i dio te prepiske “ja ću onda reći da nikoga neću pustiti i da pišu žalbe GIKu, a vi se ne razilazite dok oni ne počnu odlaziti”.

Ljubinko Đurić

Tagovi: