"Botovi" okupirali izborne liste

Od 89 političkih subjekata koji su se kandidovali na listi za osvajanje mandata u Skupštini Grada Doboj više od polovine su „botovi“ koji su samostalno ili su od svojih stranaka prijavljeni da dodatno „zagade“ izbore i profitiraju prodajom mjesta u biračkim odborima.

To su tvrdnje upućenih u ovdašnja politička dešavanja, jer je više nego očigledno da interesne grupe koriste manjkavosti u Izbornom zakonu BiH, ali i svjesno krše Krivični zakon koji predviđa kažnjavanje pokušaja izbornih prevara.

Među 55 stranaka na listi se za osvajanje odborničkih mandata nalaze se i one poput Zavičajnih socijaldemokrata, SDS Semberije - Mićo Mićić, Saveza za Stari grad, Čapljinske nove stranke – Čapljina u srcu ili Stranke za bolje Goražde koja se nije kandidovala u svom gradu.

Posebna je priča sa 34 pojedinačne kandidature od kojih se njih nekoliko već kandidovalo na ranijim izborima osvojivši tek nekoliko ili čak nijedan glas, što znači da nisu ni za sebe glasali. Već je ustanovljeno da je najveći broj „botova“ iz ovdašnjeg DEMOS-a, zatim iz Socijalističe partije i SNSD-a, ali ima i onih koji računaju da će zaraditi prodajom mjesta u biračkim odborima, što i jeste glavni motiv prijava na izbornu listu ovjerenih političkih subjekata. Procjenjuje se da se prodaja svih mjesta u biračkim odborima koje za izbore dobije neka manja stranka kreće od 50.000 KM na više.

Prema izvorima našeg portala, prevara im na ovim izborima neće tako jednostavno i nekažnjeno proći. Naime, u organizaciji Transparency international BiH sutra i prekosutra će biti održana obuka 72 posmatrača koji će nadgledati predizborne aktivnosti i podnositi prijave za trošenje javnog novca u predizborne svrhe i pokušaja ovakvih i sličnih izbornih prevara.

OBMANE

U provjerama koje će uslijediti od strane Transparency international i Koalicije „Pod lupom“, koja će i ove godine nadgledati izborni proces, biće zasigurno i utvrđivanje motiva prijava stranaka „Pokreta Most 21“, „Saveza za novu politiku“, „Re-balans“, „Krug“, Ekološke partije RS i to ne samo u Doboju, gdje će tobože imati svoje kandidate, već i u mnogim drugim gradovima u kojima gotovo niko nije ni čuo da postoje ove stranke.