Besplatno učlanjenje prvačića na dječije odjeljenje Biblioteke

Narodna biblioteka Doboj organizuje akciju besplatnog učlanjenja na dječije odjeljenje za prvačiće osnovnih škola sa područja ovog grada, povodom Međunarodne nedjelje djeteta.

Bibliotekar Ivana Bukejlović rekla je Srni da je tim povodom danas organizovana posjeta za učenike Osnovne škole "Sveti Sava", za koje je pripremljen prigodan program i članske karte ove ustanove, a da se u narednom periodu očekuje dolazak i drugih škola.

Ona pojašnjava da program dobrodošlice pod nazivom "Rastimo zajedno" predviđa obilazak ove ustanove, edukativna pitanja i pojašnjenja, kao i interaktivno čitanje priča sa akcentom na razgovoru o pročitanom sadržaju.

"Na taj način podstičemo mališane da misle i usredsrede pažnju na čitanje, te ih ohrabrujemo da kroz ilustracije sami stvaraju priče", rekla je Bukejlovićeva.

Ona kaže da osim lektire, dječije odjeljenje Bilioteke sadrži i bogat fundus knjiga edukativno-zabavnog sadržaja.

Bukejlovićeva je podsjetila da je u sklopu obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta u subotu, 5. oktobra, organizovano druženje djece koja pohađaju bibliotečku radionicu pod nazivom Đepetići, sa Aleksanrom Stanković. autorom likovne izložbe koja je postavljena u Bilioteci.

Direktor biblioteke Slavica Gostimiriović rekla je da je današnja aktivnost dugogodišnja praksa ove ustanove radi razvijanja čitalačkih navika kod djece od najmlađeg uzrasta.

"Kroz knjige, kreativne radionice i druge programske sadržaje želimo djeci približiti biblioteku i ukazati da su vrata ove ustanove uvijek otvorena", poručila je Gostimirovićeva.

Ona je pozdravila interesovanje mališana da odgovore na svoja pitanja traže i na drugim mjestima, ali istakla da je biblioteka ipak pravo mjesto za to, jer se radi o provjerenim i recenziranim knjigama u odnosu na sadržaje na internetu, čije urđivanje je najčešće otvoreno i bez kritike.

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta predstavlja način da se ukaže javnosti na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i na zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Skupština UN.

"Dječija nedjelja" obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti sa potrebama djece, njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

 

Tagovi: