Zborovanje u Vozući i Gostoviću (FOTO)

Proteklog su vikenda se u Vozući i Gostovićima, okupljali prognani stanovnici ovih nekadašnjih etničkih srpskih područja u dolini rijeka Krivaja i Gostović u opštini Zavidovići (FBiH).

Vladika Hrizostom služio je u subotu u manastiru „Sveta Trojica“ u Vozući svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje oko 120 sveštenika iz Mitropolije dabrobosanske i prisustvo velikog broja stanovnika sa ovog područja. Osim liturgije, služen je parastos za stradale u Drugom svetskom ratu, među kojima i su i sveštenomučenici dabrobosanski postradali od ustaša 1941-1945.godine i, kako je najavljeno ovim sveeparhijskim saborom, „bezbožnika posijle 1945.godine”.

Među njima je i vozućki sveštenik Jovan Zečević, koji je nastradao u logoru 1941, a SPC ga je proglasila za sveštenomučenika i ubrojala u sveštenomučenike dabrobosanske. Parastos je služen i za 459 poginulih i nestalih boraca VRS i civila stradalih u septembru 1995.godine prilikom pada Vozuće u ruke Armije BiH.

"Poslednje masovno stradanje Srba iz Vozuće bilo je nakon ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta UN mirovnih snaga. Posljedice te ofanzive su spaljenih 30 srpskih sela, protjerivanje 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, a od 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, za više od stotinu sudbina je još nepoznata", rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju Zoran Blagojević.

Veliki broj Vozućana okupio se kod manastira, a najzaslužnijeg za njegovui obnovu protojereja stavvrofora Zorana Živkovića je Mitropolit Hrizostom odlikovao zlatnim Ordenom Svetog Petra Mitropolita sarajevskog i dabrobosanskog. To priznanje zaslužio je za dve decenije predanog rada na obnovi ovog i manastira u Gostoviću, kao i drugih sakralnih objekata u Zavidovićima i Žepču.

Saborovanje prognanih Srba, nekadašnjih stanovnika Zavidovića, sada razasutih u gradovima RS, Srbije, ali i u zemljama Evrope i svijetu, organizovano je i u Gostoviću. Po tradiciji, u nedelju po Petrovdanu, održan je tradicionalni  petrovdanski zbor - sabor kod crkve Sv.Nikole na Čardaku.

Veliki broj vjernika molitveno je prisustvovao Sv.Liturgiji, a po završetku Liturgije, po tradiciji je usledila licitacija barjaka i ikona i trokratni ophod oko crkve. Ove godine Gostovčani su posebno bili radosni, jer je nedavno asfaltiran put prema crkvi u dužini od 150 metara, a aktivnosti vezane za prikupljanje priloga i realizaciju projekta vodilo je Zavičajno Udruženje Gostovićana.

LJ. Đurić

Tagovi: