Uklonjen sporni spomenik na ulazu u rspko povratničko naselje u Magalju

Nedjelju dana pred veliki Zavičajni sabor na kojem se okupi više hiljada Srba iz Krsnog Polja, Bakotića, Rakovca, Bočinje i drugih naselja maglajske opštine uklonjen je sporni “spomenik”, koji su Bošnjaci postavili na ulazu u Krsno Polje.

Riječ je o oklopnom transporteru VRS, koji je pogođen i onesposobljen u Donjem Ulišnjaku krajem proteklog rata u BiH, a napoznata lica su ga dovezli pred srpsko povratničko naselje, što su povratnici shvatili kao sračunatu provokaciju.

- U tom transporteru su poginula dva srpska vojnika i ovaj čin je unio nemir među povratnike i porodice izginulih mladića. Obratili smo se početkom marta ove godine lokalnim vlastima Maglaja, Zeničko-dobojskog kantona, ali i mnogim međunarodnim zvaničnicima da se neprimjereno postavljeni, kako ga zagovornici ove ideje nazivaju, „istorijski spomenik“, ukloni – rekao je na ovu temu povjerenik za MZ Krsno Polje i Bakotić Milenko Petković.

Dopremanje ratnog plijena iz bošnjačkog naselja na ulazu u srpsko povratničko od strane Misije OSCE, OHR, Delegacije EU u BiH i ambasada nekih zemalja, kojima su se srpski povratnici obratili, očigledno nije našilo na dobar prijem i odobravanje ni kod njih. Oni su se zajedničkim pismom obratili vlastima Maglaja, ocijenivši da taj postupak nije u skladu sa „nastavkom izgradnje, međusobnog uvažavanja i razumijevanja“ naroda u BiH i ove opštine.

Lokalne vlasti su, ipak, nakon višemjesečnog ubjeđivanja i sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, izrazili spremnost da organizuju izmještanje „transportera – spomenika“. Zauzvrat su tražili da stranci finansiraju nekoliko infrastrukturnih projekata i finansijski pomognu opštini, naglašavajući da su ti zahtjevi u cilju međunacionalnog pomirenja i suživota Bošnjaka, Srba i Hrvata na području opštine Maglaj.

Obećanje o izmještanju su i realizovali, ali su potom uslijedili oštri napadi opozicionog SDA na političke suparnike predvođene SDP, pa je čak zatražena i ostavka načelnika opštine Mirsada Mahmutagića, koji je kadar te stranke.

Transporter je odvezen na nepoznatu lokaciju, a Srbi povratnici su odahnuli.

- Mi 31. jula organizujemo tradicionalno druženje povratnika i ostalih maglajskih Srba razasutih nakon završetka ratnog sukoba u drugim gradovima RS, Srbiji i inostranstvu. Na ovom Zavičajnom saboru okupi se više hiljada ljudi i drago nam je što nema više ove provokacije naših komšija. Mi smo u Bočinji podigli spomenik poginulim borcima VRS i civilima, ali je on lociran unutar crkvenog kompleksa i nikoga ne provociramo i nismo imali problema zbog toga – kaže Milenko Blagojević iz Bočinje.

Lj. Đurić

Tagovi: