Novac za zdravstvene radnike: Trebinje u amneziji, Bijeljina prati, Prijedor čeka rebalans

Od grada do grada i od odbora do odbora - tako bi u najkraćem mogao da glasi odgovor na pitanje da li su odbornici SNSD-a i u drugim gradovima tražili da njihove lokalne zajednice izdvoje sredstva za zdravstvene radnike koji se više od godinu dana nalaze na prvoj liniji fronta u ratu protiv koronavirusa.

Podsjećamo da je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Banjoj Luci i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić tražio nedavno da Grad Banja Luka izdvoji deset miliona maraka za zdravstvene radnike u gradu na Vrbasu.

Skupštinska većina predvođena SNSD-om u budžetu Grada je za ovu namjenu pronašla četiri miliona KM, ali su amandmani kojima su oba sredstva obezbijeđeni doveli do žestoke i višednevne rasprave u lokalnom parlamentu.

Skupština Grada Trebinja o ovome nije raspravljala. Predsjednik SG Trebinje Dragoslav Banjak (SNSD) za portal MojaSrpska.info kaže kako ne može da se sjeti da li je pokrenuta inicijativa po ovom pitanju.

„Gradska uprava čini konstantne napore kako bi pomogla zdravstvenim ustanovama u gradu. Skupština Grada je prošle godine donijela nekoliko odluka da pomognemo privrednicima. Svi privrednici su imali određene benefite“, istakao je Banjak.

Njegov semberski kolega Aleksandar Đurđević, takođe član SNSD-a, kaže da je parlament Bijeljine nedavno usvojio budžet i dodaje da su amandmanima povećana sredstva za subvenciju zdravstvenim ustanovama.

„Predloženo je da te subvencije iznose 200.000, ali smo ih mi kroz amandmane povećali na 600.000 KM. Dalje je na gradonačelniku Trebinja da odluči kako će i na koji način da rasporedi ta sredstva“, kazao je Đurđević.

Predsjednik Skupštine Grada Doboj Miloš Bukejlović kratko kaže da nije upućen u ovo pitanje.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u SG Prijedor Goran Velaula, sa druge strane, kaže kako će stavka za pomoć zdravstvenim ustanovama i radnicima biti planirana u rebalansu budžeta.

„Čekamo procjenu novog direktora Doma zdravlja koliko bi novca trebalo zdravstvenim ustanovama na teritoriji Prijedora kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Uskoro ćemo imati rebalans budžeta i u njemu će biti i ta stavka“, rekao je Velaula.

Podsjećamo da je skupštinska većina u Gradu Banja Luka predložila amandman na budžet Grada u kojem se traži izdvajanje četiri miliona maraka za pomoć zdravstvenim ustanovama koje se nalaze na teritoriji grada na Vrbasu. Ovaj amandman je, uz još nekolicinu, doveo do višednevne rasprave, a budžet Grada do danas nije usvojen. Skupština Grada Banja Luka zasjeda ponovo sutra.

G. Dakić

Tagovi: