"Stop prosjačenju" - Akcija dobojske policije

Trudnu prosjakinju sa bebom u naručju ispred dobojskog Doma zdravlja, zatekli smo na djelu. Ubrzo je stigla policija, ali i informacija da već ima više od 6.000 maraka kazni izrečenih za prosjačenje. Kreću se od 400 do 800, pa i 1.200 maraka, ali ne daju efekat. 

"Naše procjene ukazuju da su male mislim da kazne nemaju efekat jer se pojavljuju kao recidivi u ponovnom činjenu prekršaja", rekao je Ljubiša Đukanović, komandir Policijske stanice Doboj 1.

Od početka godine dobojska policija napisala je 27 kazni za prosjačenje. Među prosjacima je bilo i troje djece. Iznosi koje dnevno prikupe su vrtoglavi.

Nakon cjelodnevnog prosjačenja, prosjaci odlaze u lokalne kioske i pekare. Nezvanično, u njima ukrupne i po nekoliko stotina maraka.

Svakodnveno su na ulici. Kod pijace, kafića, Doma zdravlja. Polovina prosjaka su Romi. Građani ih primjećuju, ali imahom padaju na molbe, prenosi ATV. 

"Dajem, nekad mi bude žao, uglavnom. Prođu pored mene tu, tamo vamo šta ja mogu svaki sam dan ovde, a oni svaki dan hodaju. Kad prođe sa detetom ona žena, njoj obavezno svaki dan. Ima  jedan mali uvijek ga pitam jesi oprao ruke i matematiku ga ispitujem slabo zna i ako ne zna pet plus pet neću da mu dam dok ne izbroji. Jednostavno osjetim potrebu da dadnem, kad vidim neku situaciju ili ako ja više ima, pomislim zašto ne bih dala", kažu Dobojlije. 

Umjesto da daju novac, treba da pozovu policiju. Krenuli su u kampanju "Stop prosjačenju" kojom žele da zaštite maloljetnike. Podsjećaju da je eksploatacija i davanje novca djeci kršenje njhovih prava.