Putinu u pohode sa šifrovanom rakijom: Humana misija Supermena iz Užica

Ljubav ne poznaje granice, ljubav nema cijenu, poručuje Milovan Milutinović (72), zvani Supermen, onima koji ga bodre na putu dto Moskve, na koji je krenuo pješke iz Užica.

Za 11 dana je prepješačio oko 320 kilometara i u suton, 25. februara, stigao u Suboticu, a uputio se stazom dugom 2.640 kilometara do Crvenog trga, gdje će, nada se, imati priliku da povodom 75. godišnjice pobjede nad fašizmom objasni Rusima svoju misiju koja je humanitarna i posvećena jednom bolesnom dječaku.

– Dok hodam, maštam i sabiram utiske, brojim vozila koja prolaze pored mene, a ima ih oko 100 za minut, za kilometar i 10.000. Ovaj rezultat koji pravim ne može svako. Zvučim prepotentno, ali imam 72 godine i 50 godina treninga iza sebe, milione tereta i zdravstvene parametre kakve nemaju ni mnogi tridesetogodišnjaci – samouvjeren je, i dodaje da mu snage ne manjka, što je potvrdio prethodnim podvigom kada je 2012. stigao pješke do Londona.

– Bio sam mnogo mlađi, ali se danas osjećam isto. Ponosan sam i siguran da ću ispuniti plan. Biće teško, ali nadam se da ću imati priliku da se rukujem sa Putinom, jer za ovo što radim ne postoje medalje – priča Milutin.

Dok pješači kroz ravnicu, na leđima nosi ranac težak 22 kilograma, a u ruci mu je rakija koju želi da pokloni u Moskvi.

Tvrdi da je stara 50 godina, pod šifrom je, čuturu može da otvori jedino onaj ko zna lozinku. Uvjeren je da će carinici na granici imati razumjevanja.

– Kada sam išao u London, sam sam kuvao, a sada sam odustao od toga. Ima indicija da će me u Budimpešti čekati bajkeri i da neće dozvoliti da spavam pored puta ili u kanalima. U Subotici imam prijatelja, lijepo sam bio primljen i u Bačkoj Topoli, a nastavljam put Kelebije za Mađarsku – kaže za Blic Milutinović.

U Subotici je ponovo do tančina isplanirao put do Budimpešte, preko Poljske, Belorusije i Moskve. Dnevno pređe 35 do 40 kilometara.

Tagovi: