Nove prijave za uništavanje zemljišta kod Doboja

Policijska uprava u Doboju podnijela je prije nekoliko dana Okružnom javnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj o krivičnom djelu protiv N. P. zbog sumnje da je protivzakonito zauzimao i eksploatisao prirodniah bogatstva i dobra od opšteg značaja.

Policija sumnja da je ovo lice bez potrebnih zakonskih odobrenja naložilo radnicima zaposlenim u jednom privrednom društvu  da u njegovu korist i korist ovog privrednog društva na određenom poljoprivrednom zemljištu eksploatišu šljunak i pijesak. N. P. je potom angažovao iste radnike da odvoze eksploatisani šljunak na separaciju koju koristi navedeno privredno društvo na području grada Doboja.

Prije dva dana PU Doboj takođe je Okružnom javnom tužilaštvu podnijela prijavu protiv  P. Đ. iz Dervente, odgovornog lica u preduzeću "Drvoprerada Đurić", zbog sumnje da je zloupotrijebio ovlašćenja u privredi i da je nezakonito postupao u privrednom poslovanju. Njemu se na teret stavlja i  protivpravno zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogastava i dobara od opšteg značaja. Riječ je o nezakonitom šljunkarenju u neposredbnoj blizini grada Doboj, a utvrđeno je da je to preduzeće ostvarilo protivpravnu korist od 2,3 miliona maraka.

U današnjoj prijavi PU se radi o poznatom „Slučaju Osječani“ za koju je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj 26. marta ove godine krivičnu prijavu podnijela neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“. Prijava se odnosi na brutalnu devastaciju 1.500 hektara poljoprivrednog i priobalnog zemljišta uz rijeku Bosnu u širem području Osječana kod Doboja.

U svom odgovoru Grupi prije pet mjeseci Okružno javno tužilaštvo Doboj objelodanilo je da su već podignute tri optužnice protiv odgovornih lica u tri privredna društva, a predmeti su vezani takođe za devastaciju zemljišta u Osječanima i Bušletiću.

„Za nezakonito vađenje i prodaju šljunka i pijeska u predmetima „Bajkovača“ Kožuhe, „Geosfera“ Osječani Gornji i „Rašo“ Doboj ovo tužilaštvo podiglo je optužnice koje su potvrđene od nadležnog suda“, odgovorili su grupi iz dobojskog OJT.

Naveli su da time nije stavljena tačka na niz šljunkara koji su predmet istrage, a među četiri koje je navelo za koja provjere po njihovim zahtjevima vrši Sektor kriminalističke policije Policijske uprave Doboj upravo je i za privredno društvo „Plosko“ iz Osječana.

                                                                                                                                                                      Lj. Đurić

Tagovi: