Ministarstvo proširilo krug odgovornih za ekocid kod Doboja

Ministarstvo energetike i rudarstva RS oglasilo se nanadležnim za upravljanje vodotocima u Republici Srpskoj, kao i za donošenje zakonske regulative u oblasti voda. Tako je glasio njihov odgovor neformalnoj grupi građana okupljenih oko inicijative za zakonitu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne.

Građani su ministarstvu dostavili dokaze o devastaciji više desetina hektara poljoprivrednog i drugog zemljišta u Osječanima i susjednim mjesnim zajednicama na Trebavi, Bušletiću, Kotorskom i Kožuhama.

Građani nadležnima u ovom ministarstvu poručuju da za nešto, ipak, jesu odgovorni.

„Ministarstvu energetike i rudarstva RS se nismo ni obratili zato što smatramo da su odgovorni za tu oblast, već zbog nadležnosti nad koncesijama. Neko je dao koncesije nad zemljištem u Osječanima, a ako nije, onda se treba reagovati što se bez dozvole koriste prirodni resursi kao što je šljunak“, komentar je člana neformalne grupe građana Jadranke Petrović na dokument koji je potpisao ministar Petar Đokić.

Sa druge strane, građani su dobili detaljna pojašnjenja i odgovore iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pa čak i zahvalu jer su ukazali na problem eksploatacije šljunka.

„Na svako saznanje o potencijalno sumnjivim radnjama obavještavali smo nadležne instituicije, kao što su JU Vode Srpske i Inspektorat, što će ministarstvo učiniti i po pitanju vaših saznanja koje ste nam dostavili i zahtjevati nadležno postupanje“, imenovali su iz ovog ministastarstva nadležne za postupanje, od kojih upravo nisu uslijedile očekivane reakcije.

Ovo ministarstvo je takođe navelo i Ministarstvo energetike i rudarstva, uz Komisiju za koncesije, kao adrese za odgovore na pitanje o potencijalnim koncesionim aktivnostima u proteklom periodu kod Doboja.

Uukazuju i na problem nedovoljnog broja inspektora u Vodnim inspekcijama, te smatraju da treba osnažiti kapacitete tog segmenta Inspektorata RS.

Na osnovu dokumentacije koja im je dostavljena iz ovog ministarstva su istakli da su, u slučaju devastacije zemljišta kod Doboja, isprepletene nadležnosti više inspekcijskih službi.

„To su tržišna, poljoprivredna, rudarska, šumarska inspekcija itd. Pored nadležnosti Inspektorata RS, nadležnosti su i inspekcijskih organa na nivou lokalne zajednice“, stoji u odgovoru ovog ministrarstva.

PODRŠKA GRAĐANIMA

„Ovim putem želimo da vam se zahvalimo na ukazanim problemima, podržavamo vašu akciju i očekujemo dalju konstruktivnu saradnju. Informaciju koju ste dostavili uputićemo na postupanje nadležnim institucijama od kojih očekujemo što bržu reakciju i utvrđivanje stvarnog činjeničnog stanja, a potom, ukoliko se navodi pokažu tačni, dalje na postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova RS“, navedeneo je iz Ministastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na kraju odgovora upućenog grupi.

Iz grupe kažu da su zadovoljni načinom na koji je reagovalo ovo ministarstvo, ali ne i reakcijom Ministarstva energetike i rudarstva. Kažu i da će, ne čekajući reakcije iz JU „Vode Srpske“ i Vodnih inspekcija, nastaviti sa prijavama protiv svih za koje postoji sumnja da su odgovorni za ekocid kod Doboja.

LJ. ĐURIĆ