Meksiko: Narko karteli gospodare gradom, u zasjedi poginulo šest policajaca

Šest policajaca je stradalo, a četvorica su teško ranjena u akciji razbijanja narko bande koja gospodari Nuevo Leonom, sjevernom meksičkom pograničnom državom.

Policija sjeverne meksičke pogranične države, Nuevo Leona, saopštila je da je patrola upala u zasjedu i da je bila brojčano nadjačana. Napad se dogodio na autoputu koji vodi ka graničnom prelazu Kolumbije.

- Policijske snage su pokazale svoju posvećenost prema zaštiti stanovnika Nuevo Leona i obavezuju se da ova djela ne prođu nekažnjena - saopštili su zvaničnici.

Među policajcima koji su poginuli, bila je i jedna žena. Za sada nema informacija o identitetu napadača. Gradom je vladao nasljednik starog Zetas kartela.

Nuevo Leon je trpio žestoko nasilje deceniju unazad pod Zetas kartelom. Dugo je bio relativno miran period, sve do ove godine kada je došlo do naglog porasta ubistava uključujući smrt 18-godišnjeg studenta prava u Montereju, gradu na sjeveru u Nuevo Leonu.

U martu je uhapšen navodni vođa sjeveroistočnog kartela Huan Herardo Trevinjo, takođe poznat kao "El Huevo". Američko ministarstvo pravde nazvalo je Trevinja "trgovcem drogom, izvršiocem, nabavljačem oružja i vođom trga" kartela.

Smrtonosna zasjeda u Nuevo Leonu dogodila se samo nekoliko dana nakon što su četiri policajca ubijena nakon što su uvučeni u zasjedu u zapadnom Meksiku. Vlasti su saopštile da je čak osam osumnjičenih napadača ubijeno u pucnjavi sa drugom policijom koja je požurila na lice mjesta. Meksiko je registrovao više od 340.000 ubistava i desetine hiljada nestanaka od pokretanja kontroverzne vojne ofanzive protiv organizovanog kriminala 2006. godine.

mondo.ba