Književnik Dejan Aleksić prvi dobitnik nagrade "Vladan Desnica"

Na Kosančićevom vencu, lokalitetu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije, piscu Dejanu Aleksiću uručena je novoustanovljena književna nagrada "Vladan Desnica" za roman "Petlja".

Prvi dobitnik novoustanovljene nagrade Narodne biblioteke Srbije "Vladan Desnica" je pjesnik i pisac za djecu Dejan Aleksić, za svoj debitantski roman Petlja u izdanju "Lagune".

Nagradu je uručio Vladimir Pištalo, upravnik NBS, na ceremoniji na mjestu nekadašnje Narodne bibiloteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Nagrada podrazumijeva povelju Narodne biblioteke Srbije i novčani iznos od 12.000 evra, što je do sada najveća suma novca kada je o književnim nagradama u Srbiji riječ. Priznanje je dodijeljeno na „dan sa najviše svjetlosti“, prvi dan ljeta i Svjetski dan muzike.

Ceremoniji uručenja prisustvovao je i akademik Dušan Kovačević, dramski prisac koji je bio i predsjednik žirija koji su činili: Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

(RTS/Tanjug)

Tagovi: