CIRIH: Održano “Ozrensko Sretenjsko veče”

Ozrenci koje su životni putevi odveli daleko od rodnog kraja, rasejani širom Švajcarske, u subotu su se okupili osmu godinu zaredom, te skupa sa gostima iz opštine Petrovo, Borova iz Hrvatske ali i prijateljima iz Njemačke, proslavili Sretenje Gospodnje, veliki srpski vjerski praznik i Dan državnosti matice Srbije.

Organizatori ovog tradicionalnog druženja bili su članovi Zavičajnog udruženja Ozrenaca iz Švajcarske „Ozren zemlja Nemanjića“, čiji je sekretar Milorad Mijatović istakao da je prevashodni cilj okupljanje Ozrenaca, upoznavanje mladih generacija čiji su korijeni na Ozrenu ali i prikupljanje finansijskih sredstava koja se usmjeravaju za pomoć narodu Ozrena i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– Naši Ozrensci su razbacani širom Švajcarske, što nam znatno otežava rad. Ipak uspjeli smo prije deset godina napraviti udruženje koje trenutno broji oko 50 aktivnih članova, a ovo Ozrensko sretenjsko veče je prilika kada okupimo i po nekoliko stotina Ozrenaca iz svih krajeva Švajcarske. Svake godine se trudimo da priredimo nešto novo i odziv naših gostiju pokazuje da uspijevao u tome, a posebno u našoj humanitarnoj misiji za našu Ozren goru i naš narod – rekao je Mijatović, istakavši da on lično ali i svi ostali članovi udruženja vole Ozren i žive za Ozren.

Počasni gost „Ozrenske Sretenjske večeri“ bio je načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, koji je iskoristio ovu priliku da izrazi zahvalnost za svu dosadašnju pomoć ovog udruženja narodu Ozrena.

– Članovi ovog zavičajnog udruženja pomagali su našim sugrađanima puno puta do sada, na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Ali isto tako zahvalni smo im i zbog činjenice da našu opštinu i naš Ozren promovišu u svijetu, da se i u jednoj zemlji kakva je Švajcarska zna za naš kraj, naše običaje, tradiciju i kulturu – istakao je načelnik Petković.

U kulturno-zabavnom programu, između ostalih, nastupili su članovi KUD-a „Ozren“ iz Karanovca, čije su koreografije nagrađene gromoglasnim aplauzima.

– Poziv da budemo gosti ove večeri za nas je izuzetna čast i sa nestrpljenjem smo čekali polazak za Cirih. Malo je reći da smo radosni, jer su naši članovi ponosni što svoje igračko umijeće, a posebno ozrenske igre, mogu prikazati i na jednoj ovakvoj manifestaciji – rekao je predsjednik KUD-a iz Karanovca Ostoja Đurić, zahvalivši domaćinima koji su im obezbijedili sve što je neophodno za dolazak i boravak u Švajcarskoj.

Ozrenskoj sretenjskoj večeri prisustvovala je i sekretar Udruženja Ozrenaca iz Borova Desa Jankov, a svojim pjesmama goste su zabavili članovi izvorne grupe Ozrenski žubori s violinistom Slavišom Čupeljićem, te solisti narodne muzike Dule Lazarević, Gordan Kraišnik i Dule Mitrović.

Na početku večeri predsjednik Zavičajnog udruženja „Ozren zemlje Nemanjića“, protojerej Branimir Petković, skupa sa protojerejima Draganom Stanojevićem, Simeunom Prodanovićem i jerejem Đorđem Lukićem, osveštao je slavski kolač. Kumovi slave bili su članovi porodice Mijatović iz Tumara a kumstvo za narednu godinu predato je porodici Stevanović iz Riječana.

Osmo druženje Ozrenaca u Cirihu, kome je prisustvovalo više od tri stotine gostiju, još jednom je pokazalo da se rodna gruda, svoj narod i korijeni, ne zaboravljaju, nikada i nigdje, piše Glas Regije.