Počela ceremonija otvaranja EJOF-a, defile sportista

Na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" počela je ceremonija svečanog otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EJOF 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

19:39 - Publici su se predstavile i reprezentacije Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Moldavije, Rumunije, Rusije, San Marina, a veliki aplauz publike na "Koševu" pobrali su i mladi sportisti Srbije. Izašli su i takmičari Slovačke, a kao i sve selekcije iz regiona posebno su pozdravljeni i Slovenci.

19:37 - Izašle su i delegacije Francuske, Gruzije, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Islanda, Irske, Italije. Predstavnici Kosova su izazvali aplauz, nakon koji su izašli predstavnici Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, te Crne Gore, koji su takođe pozdravljeni aplauzom.

19:18 - Počinje defile zemalja učesnica. Po tradiciji prva je izašla reprezentacija Grčke, a posljednja će biti domaćin Bosna i Hercegovina. Nakon Grčke izašli su sportisti Albanije, Andore, Jermenije, Austrije, Bjelorusije, Belgije, Bugarske, Hrvatske koji su doživjeli ovacije na "Koševu". Zatim su izašle reprezentacije Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, a većim aplauzom pozdravljeni su i predstavnici Mekedonije.

19:14 - Zastava BiH je podignuta na jarbol uz intoniranje himne BiH.

19:13 - Pripadnici počasne jedinice Oružanih snaga BiH na stadion su unijeli zastavu BiH. OS BiH dao je podršku EJOF-u stavivši na raspolaganje 250 vojnika.

19:10 - Na stadionu je preko 25.000 gledalaca. Na stadionu je počeo muzičko plesni program svečanosti. Nastupaju Kulturno umjetnička društva "Podveležje" Mostar i "Napredak" Busovača koji će se predstaviti igrama tri konstitutivna naroda u BiH.

Moto najvećeg sportskog festivala mladih Evrope za uzrast od 14 do 18 godina je „We create together“ (Stvaramo zajedno).

Riječ je o jednom od najvećih sportskih takmičenja u Bosni i Hercegovini još od Zimskih olimpijskih igra davne 1984. godine.

Osim sportista ceremoniji svečanog otvaranja na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" prisustvuju brojni zvaničnici. Između ostalog članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i predsjedavajući Milorad Dodik, koji je će zvanično otvoriti EJOF 2019. Tu su i čelnici Olimpijskog komiteta BiH.

Gosti Sarajeva i Istočnog Sarajeva povodom EJOF-a između ostalog su Janez Kocijančić, predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta, Zoran Zajev, predsjednik Vlade Makedonije, koji je u svečanoj loži sjedi u društvu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića.

Preko 1.000 sportista iz Evrope od ponedjeljka do petka za medalje će se boriti na olimpijskim planinama Jahorina, Bjelašnica i Igman, te u dvoranama "Huan Antonio Samaran - Zetra", "Skenderija" i "Peki".

Nastupiće u sedam sportova i 20 disciplina, a zvanična maskota EYOF-a 2019. je "Grudvi".

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine čini 21 takmičar. Alpskom skijanje: Harun Kunovac, Nina Petrović, Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Salih Hasanbegović, Kemal Karić, Strahinja Arnaut. Ski trčanje: Đorđe Santrač, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Predrag Pantić, Uroš Lalović i Nikola Gavrilović: Biatlon: Aleksa Vuković, Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Luka Vrećo i Davor Škipina. Snovbord: Asja Klačar i Selina Memić. Brzo klizanje: Sumeja Zajimović.

Oko 6.700 osoba akreditovano je za ovu manifestaciju iz svih krajeva svijeta, ne samo iz Evrope. Uz takmičare, tu su, organizatori, delegati, zvaničnici nacionalnih olimpijskih komiteta, pripadnici osiguranja, vojska, policija, vatrogasci, ljekarske službe, komunalnih službi, novinari, taksisti... i naravno volontera bez kojih bi bilo nemoguće sve ideje sprovesti u djelo.

Oko 500 mladih iz svih krajeva Bosne i Hercdegovine učestvuje u ceremoniji otvaranja EJOF-a na "Koševu".