Kolege neće da svjedoče: Policajac šutirao ženu, a MUP krije da li će biti kažnjen

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka identifikovali su policajca koji je tokom nereda, 25. decembra, nogama tukao ženu koja je ležala na pločniku u centru grada, potvrđeno je u PU Banajaluka.

Međutim, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske krije se informacija šta je sa tim policajcem i da li će biti kažnjen, piše Srpskainfo.

– Policijski službenik koji je učestvovao u tome je identifikovan, a prikupljene informacije su dostavljene Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu Jedinice za profesionalne standarde MUP RS radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti  – rekli su ranije u banjalučkoj policiji.

Juče smo u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske pokušali saznati šta će biti sa ovim policajcem, ali smo dobili šture odgovore.

– Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, u skladu sa svojim nadležnostima, obaviće provjeru informacije koju je dostavila Policijska uprava Banjaluka, a u vezi s događajem na Trgu krajine u Banjaluci, 25. decembra prošle godine – rekli su u MUP-u.

Foto: S.Pašalić/RAS Srbija

 

Na taj način izbjegli su da odgovore na kojim poslovima je zaposlen ovaj policajac, kao i da li će biti sankcionisan zbog udaranja bespomoćne žene, koja je ležala na pločniku.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, niko od građana nije prijavio ovaj slučaj policiji, niti podnio prijavu protiv ovog policajca.

– Na osnovu snimaka koji su objavljeni na društenim mrežama ovaj policajac je identifikovan – rekao je naš izvor iz MUP-a Republike Srpske.

Naš sagovornik iznio je još jedan zanimljiv detalj, a to je da niko od policajaca nije želio da svjedoči protiv njega.

– Niko od policajaca koji su radili taj dan nije želio da da izjavu o tome da su vidjeli kako njihov kolega tuče ženu – potvrdio je naš sagovornik.

Zbog nereda koji su se dešavali u centru Banjaluke 25. i 30. decembra podneseni su brojni izvještaji protiv građana koji su protestovali tih dana i svaki put su navođeni njihovi inicijali. Međutim, kada je riječ o ovom policajcu ni inicijali nisu saopšteni!

Podsjetimo, 25. decembra pripadnici PU Banjaluka uhapsili su Davora Dragičevića, a nakon toga građani su se okupili na trgu kako bi mu pružili podršku.

Na trg su ubrzo došli i pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Republike Srpske, a donesena je odluka da se trg „očisti“.

Prilikom potiskivanja građana jedna žena se našla iza policijskog kordona i u jednom trenutku je pala na pločnik. Tada joj prilazi policajac i šutira je nekoliko puta nogom, da bi ga zatim starije kolege odgurale od nje.

Sve ovo je zabilježeno na brojnim snimcima koji su tog, ali i naradnih dana, objavljeni na internetu.

Izvještaji i potjernica

Zbog narušavanja javnog reda i mira i pojedinih krivičnih djela tokom 25. i 30. decembra u centru Banjaluke, policija je do sada podnijela na desetine izvještaja. Osim toga, raspisana je i potraga za Davorom Dragičevićem.

Najviše prijava podneseno je upravo protiv Dragičevića, kao i protiv narodnog poslanika Draška Stanivukovića.