Petrovo: Svečani prijem za mladog pjesnika

Povodom sutrašnjeg praznika, Dana Republike Srpske, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković danas je upriličio svečani prijem za Vojislava Ilića, mladog pjesnika iz Kaluđerice, koji je osvojio prvo mjesto na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda na temu „Republika Srpska“.

– Od oko 180 literarnih radova, koji su pristigli na konkurs, Vojislav je osvojio prvo mjesto, što je veliki uspjeh za njega kao mladog pjesnika ali i za cijelu našu opštinu. Od srca mu čestitam i zahvaljujem, i želim puno uspjeha u daljem stvaralaštvu, u školovanju i u svemu čim se bude bavio u budućnosti – rekao je načelnik Petković, uručivši Vojislavu novčani i druge poklone.

Vojislav Ilić, maturant Ugostiteljsko-trgovinske škole, budući student turizma, svoju prvu pjesmu napisao je u šestom razredu osnovne škole. I do sada je osvajao nagrade, kako na opštinskom tako i na republičkom nivou, ali ova nagrada mu je, kako ističe, do sada najznačajnija.

– Volim da pišem o svom rodnom kraju i o svojoj otadžbini, a ovo prvo mjesto mi je podstrek za dalji rad ali i potvrda da moje pjesme imaju vrijednost“, kaže Vojislav, koji se, između ostalog, do sada okitio priznanjem za jedan od tri najbolja rada na temu „Nikola Tesla – na republičkom konkursu organizovanom povodom 150 godina od rođenja velikog naučnika, kao i prvom nagradom na opštinskom konkursu na temu „Pamtim taj Vaskrs“.

MOLITVA ZA MOJU REPUBLIKU

Sveti Stefane,
Stojim pred ikonom i Tvojim likom,
Pred svijećom i kandilom,
Iz kojeg se po sobi širi
Miris tek zapaljenog tamjana.
U molitvi odvažan i svečan,
Izgovaram riječi upućeneTebi
Arhiđakone i prvomučeniče:
,,Sveti Stefane, veliki zaštitniče!
Čuvaru moje očevine,
Moje otadžbine!
Otadžbine svih njenih stanovnika-
Zanatlija, poljoprivrednika,
Radnika, privrednika,
Studenata, učenika,
Naučnika, umjetnika,
Vatrogasaca,
Policajaca,
Ljekara,
Apotekara
I svih drugih.
Usliši molitvu ovu
I molitve sa Jahorine,
Kozare, Leotara,
Iz Hercegovine i Krajine,
Iz Semberije i Posavine.
Molimo te, čuvaj nam Republiku!”