Vježbanjem do zdravlja

Pilot gradovi u kojima se sprovodi Projekat „Sprečavanje zdravstvenih rizika u BiH“ su Doboj i Zvornik, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Cilj projekta je da se promijene stavovi građana o rizičnim ponašanjima koja dovode do bolesti.

Koalicija za faktor rizika - nedovoljna fizička aktivnost u svoj plan je uvrstila da se u osnovnim školama na početku radnog vremena uvede petominutno vježbanje za učenike. Do sada se ova aktivnost organizovala u Osnovnoj školi "Sveti Sava ", a od juče je u program je ušla u Osnovnoj školi "Vuk Stefanović Karadžić".

Irena Marić, koja je i jedan od promotera ovog projekta, učenicima I/4 pokazala je i zajedno s njima i njihovom učiteljicom Sanjom Živković izvela vježbe.

- Ovo petominutno vježbanje prije početka nastave ima za cilj da djecu razgiba, oraspoloži, i ono najvažnije uvođenjem svakodnevnog vježbanja aktivno radimo na prevenciji deformiteta tijela kod učenika. - rekla je Irena Marić.

Po riječima učiteljice, petominutno vježbanje je veoma korisno ne samo kao prevencija deformiteta već i za bolje rezultate u procesu učenja. Redovno vježbanje pomaže boljoj koncentraciji učenika u nastavnom procesu.

- Istraživanju su pokazala da djeca koja pokazuju znakove poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, poput nepraćenja nastave, promjena raspoloženja i teškoća u socijalnim kontaktima svakodnevnim vježbanjem imaju poboljšanja. Naša škola aktivno je uključena u projekat "Smanjenje faktora rizika zdravlja", osim manifestavcija za promociju zdrave i pravilne ishrane, imali smo i predavanja na temu štetnosti duvana i alkohola. Projekat se aktivno sprovodi i kroz nastavne sadržaje i sportske i rekreativne aktivnosti. Ovim današnjim vježbanjem učenici I/4 biće promoteri petominutnog vježbanja jer će pokazati i naučiti svoje drugare u drugim razredima ovo što su danas usvojili. - kazala je za Dobojski Info učiteljica Sanja Živković.