Instruktori iz Slovenije u Doboju i Banjaluci organizuju polaganje ispita

Bh. vozač koji želi postati profesionalac mora se školovati tri godine, a ne da dobije neki certifikat za dan-dva, kao što se to sada radi, kazao Ivić.

Kako bi što prije došle do radnika, pojedine kompanije iz Slovenije koje se bave transportom šalju instruktore u našu zemlju, gdje organiziraju instant obuku i polaganje vozačkih ispita za upravljanje kamionom ili autobusom.

Na taj način za kratko vrijeme i malo para bh. građani dobivaju certifikate za posao autoprijevoznika koji ih čeka u Sloveniji.

Rad nacrno 

– Pojedine firme iz Slovenije vrše obuku vozačkog i stručnog ispita te daju šanse za polaganje u Banjoj Luci i Doboju. Instruktori su iz Slovenije, a polaznici dobiju certifikat koje izdaje slovenska država – kazao nam je Željko Žepić, predsjednik Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore BiH, piše Avaz.

S ovim problemom upoznati su i u Asocijaciji autoškola BiH. Upozoravaju da se masovno organizira polaganje vozačkih ispita za posao u Sloveniji.

– Autoškole iz Slovenije nađu pojedine domaće autoškole koje im budu predstavnici. Sve se to radi nacrno. Niko nema odobrenje. U pitanju je klasična prodaja vozačkih dozvola, jer se sve radi nabrzinu – kaže Zdravko Ivić, predsjednik Asocijacije i instruktor iz Banje Luke.

Prinuđeni ići

Prema njegovim riječima, ljudi koji se odluče da na ovaj način dođu do polaganja ispita i dobivanja određene kategorije, nemaju dovoljno prakse, a obaveznu nastavu i ne pohađaju.

– Da bi naš vozač postao profesionalac, mora se školovati tri godine, a ne da dobije neki certifikat za dan-dva, kao što se to sada radi. Našim ljudima Slovenija je samo ulazna kapija za Evropsku uniju. Velike autoprijevozničke kompanije tako samo koriste naše ljude, jer su mnogi prinuđeni da idu iz BiH tražeći posao i bolju perspektivu – rekao je Ivić.

Kod nas 400 KM, a u Njemačkoj 3.000 eura 

Zdravko Ivić ističe da BiH mnogo gubi instant obukama.

– Izbjegava se plaćanje nastave, prakse, puni iznos polaganja ispita. Sve se radi iz samo jednog razloga, polaganje ispita za kamion s prikolicom kod nas košta 400 maraka, a u zemljama Evropske unije, tačnije u Njemačkoj, čak 3.000 eura – napomenuo je Ivić.