Otvorena izložba djela iz fundusa 38. Saziva likovne kolonije “Sava”

U Doboju je svečano otvorena izložba akvarelističkih djela iz fundusa 38. Saziva likovne kolonije “Sava” iz Broda, na kojoj je izloženo 29 radova.

Izložbu je otvorio načelnik opštine Brod Ilija Jovičić koji je naveo da je u tradiciji kolonije, dužoj od 38 godina, naslikano više od 1.100 akvarela.

On je podsjetio da su likovnu koloniju 1980. godine osnovali akvarelisti Krunoslav Kern, Muhamed Fejzić Hamo i Đurđa Vilagoš.

Akademski vajar Drago Handanović rekao je novinarima da su izložena djela najkvalitetnijih akvarelista nastalih u radu 38. Saziva akvarelističke kolonije u Brodu.

– Ovo je jedinstvena prilika da izložba koja je bila u Beogradu, gdje su zaista visoki likovni kriterijum, bude izložena i kod nas – istakao je Handanović, koji kao vajar učestvuje u brodskoj Likovnoj koloniji “Sava”.

On je objasnio da su radovi nastali tehnikom akvarela sa dominirajućim motivom rijeke Save, a kao novinu ukazuje na neke nove umjetničke pokrete kao oslobađanje predmetnosti i print na platnu.

Zajedno sa Handanovićem u likovnoj koloniji učestvuje i Pavle Rističević iz Doboja, koji je rekao da se radi o najljepšoj i najpoznatijoj likovnoj u Republici Srpskoj.

Likovna kolonija “Sava” biće izložena do 31. decembra u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje, pišu Agencije.

Tagovi: