Oglasila se delagacija EU: Građanima BiH neće trebati vize, nego samo onlajn registracija

Nakon što je na veb stranici Evropskog sistema za odobravanje putovanja /ETIAS/ objavljeno da će građani BiH i i još 60 zemalja koji imaju bezvizni režim sa EU od januara 2021. godine morati da izvade posebnu vizu i plate sedam evra kako bi mogli da uđu i borave u Uniji do 90 dana, iz Delegacije EU u BiH su naveli da nije riječ o vizama nego o onlajn registraciji.

Cilj je jačanje sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

– ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u šengen područje treba da dobiju odobrenje za putovanje.Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina moraće elektronski platiti naknadu u iznosu od 7 evra po zahtjevu – saopštili su iz Delegacije EU, prenosi Klix.ba.

Odobrenje putovanja biće valjano tri godine ili do datuma isteka putne isprave. Očekuje se da će ETIAS postati operativan nakon tri godine njegovog razvoja, tj. početkom 2021.

Tagovi: