Iz Doboja u Narodnu skupštinu RS odlazi šest kandidata, a u Parlament BiH dva

Prema trenutnim rezultatima izbora sa dobojskog područja, u Skupštinu Srpske odlazi šest, u Parlament BiH dva poslanika. U klupe entitetskog parlamenta će dva poznata i četiri nova imena.

Jedno od njih je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske. Još ne zna na koju će funkciju, ali je zadovoljan što su dobojski socijalisti uspjeli do poslanika.

– Ali opet kažem ono što bude zajednička procjena da je najkorisnije za građane Doboja, prije svega, i građane regije Doboj, odakle će kadrovi SP napravit najbolje pomake za interese građana, tako ćemo i odlučiti – rekao je Todorović.

Nova imena šalje i SDS. Izgubili su u Tesliću, Petrovu, Stanarima, ali iz Doboja, iz klupe predsjednika kluba te stranke u lokalnoj skuštini u Narodnu odlazi Danijel Jošić. Tamo će se prvi put naći i Nebojša Marić.

– Ubjedljiva pobjeda SDS u Doboju, mi smo uzeli dva direktna mandata za NSRS i gradonačelnik Obren Petrović je uzeo mandat za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine – kaže Jošić.

Isti rezultat ostvario je i SNSD, koji u Sarajevo šalje Dragana Bogdanića iz Teslića. Novo ime SNSD-a u skupštini Srpske je Aleksandar Subotić, nosilac dobojske liste stranke. Iz Stanara će na istu adresu u drugi mandat Goran Jerinić.

– Ide regionalna priča, ekonomsko povezivanje Teslića, Doboja, Stanara, Petrova, a i dalje dole sa Derventom, Brodom, Modričom i taj širi krug, smatram da postoji ozbiljan ekonomski potencijal – kaže Jerinić.

Uz SNSD-ovog Jerinića, stari-novi poslanik dobojske regije je DNS-ov Slavko Gligorić. I on ekonomski razvoj stavlja u prvi plan i smatra da su u prednosti u odnosu na nove kolege.

– Mislim da sigurno neko iskustvo koje sam četiri godine stekao u skupštinskim klupama će mi mnogo pomoći, jednostavno da neke stvari, neki zakoni koji su važni za RS i BiH, da ću mnogo više učiniti i dati doprinos – kaže Gligorić.

Dok čekaju potvrdu mandata, poručuju da Doboju i regiji, zajedničkim djelovanjem, donose nove projekte. Doboj bi, kažu, konačno mogao da dobije dvoranu, kružne tokove, ali i uređeno korito Bosne i makar jedan proizvodni pogon.