Večeras koncert klasične muzike Kamernog trija „Dalton“

Danas sa početkom u 20 časova u velikoj sali Centra za kulturu održaće se koncert klasične muzike u izvođenju Kamernog trija „Dalton“ iz Banjaluke.

Kamerni trio „Dalton“ osnovan je 2017.godine. Sastav koji čine studenti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Kao sastav su održali koncerte u KC Banski dvor, Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“, Kamernoj sali Akademije umjetnosti, Kultutrnom centru Grad u Beogradu... Prvu nagradu osvajaju na takmičenju „Donne in musica“ održanom u Kragujevcu 2017. godine, a takođe prvu nagradu osvajaju i na takmičenju „Donne in musica“ održanom u Beogradu 2018. godine. Specijalnu nagradu i pehar osvajaju na takmicenju „Art in Veles“ 2018. godine,održanom u Velesu (Makedonija), piše Dobojski info.

Sastav čine: Arpad Feher - violina, Deana Simić – flauta, i Slaviša Đurić - klavir.

Feher Arpad - Rođen u Vrbasu 1996. godine, gde je završio osnovnu muzičku školu , zatim srednju muzičku školu u Somboru. Tokom školovanja je učestvovao na raznim takmičenjima (Bačka Topola, Sremska Mitrovica...) i na nekoliko kulturnih manifestacija u okolini Sombora. Trenuto studira violinu na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Deana Simić rođena je 1996. godine u Banjoj Luci. U MŠ „Vlado Milošević“, završava nižu i srednju muzičku školu, na odsjeku za flautu . Dalje nastavlja muzičku akademiju , takođe na odsjeku za flautu, i trenutno je na master studijima. Odlukom međunarodnog žirija izabrana je da 2018. predstavlja Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na festivalu „Nei Suoni Dei Luoghi 2018.“ u Italiji. Osvojila je više nagrada kao solista ili član kamernih sastava. Članica kvarteta flauta „Flutete“. Treću godinu zaredom je stipendista fonda dr „Milan Jelić”.

Slaviša Đurić rođen je 1995. godine u Doboju, gdje završava OMŠ „Markos Portugal“, a SMŠ „Vlado Milošević“ u Banjaluci završava kao đak generacije na dva odsjeka, instrumentalnom i teoretskom. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci,a radi kao profesor u Muzičkoj školi „Markos Portugal“ u Doboju. Tokom dosadašnjeg školovanja nastupao je na brojnim muzičkim manifestacijama i takmičenjima, na kojima ostvaruje značajne rezultate. Veliki broj priznanja i prvih nagrada osvaja iz oblasti teoretskih muzičkih disciplina. 2017. godine nastupa kao solista ispred Simfonijskog orkestra AUBL u Gracu (Austrija), izvodeći svjetsku premijeru kompozicije „Palast“ S. Kajkuta.Obimnu umjetničku saradnju ostvaruje i sa našim najuspješnijim vokalnim sastavima i horovima („Sv.Platon Banjaločki“, „ Istočnik“,“ Jedinstvo“, „Aleksandar Nevski“, „Bogoljublje“...). Nastupao je u salama i koncertnim prostorima: KC Banski dvor, „ Standplatz forum“ u Gracu, Notre-Dam i Saint-Sulpice (Pariz, Francuska), Chiesa di San Moise (Venecija), grada Beograda... Ove godine nastupao i u okviru renomiranog pijanističkog festivala „Beogradski Šopen fest“ kao predstavnik RS i AUBL.