Doboj: Promijenili stranačke dresove, pa će na izbore

Međustranačke i unutarpartijske razmirice nakon lokalnih izbora natjerale su pojedine članove da promijene dresove i dvije godine kasnije se za poslaničke mandate bore u drugim redovima.

Nakon kraha bošnjačke koalicije SDA – SBiH – SBB BiH u Doboju, ovdašnji odbor SBiH se priklonio SDP-u, pa će nekadašnji odbornik Refik Mešinović, potom Daliborka Kotorić i Hidajet Anušić sa liste Proevropskog bloka, koji čini sedam partija, tražiti svoju šansu za prolazak u Narodnu skupštinu RS.

– Mi smo tri puta na izbore išli sa SDA i svaki put su nas prevarili. Ovog puta Regionalni odbor SBiH je donio odluku da neće da ide u koaliciju sa SDA i da ćemo podržati Proevropski blok. U tom bloku nije samo SDP, ima tu još stranaka – pojasnio je Murvet Bajraktarević, predsjednik Gradskog odbora SBiH Doboj.

On tvrdi da niko od članova SBiH nije prešao u SDP, nego podržava tu stranku, ali postupak dobojskog odbora SBiH su u vrhu te stranke svojevremeno okarakterisali kao samovoljan čin i zaprijetili isključenjima.

Ratko Močić, doskorašnji potpredsjednik DNS-a, nekadašnji odbornik te stranke i potpredsjednik Skupštine grada, ovog oktobra će biti na listi Ujedinjene Srpske, a njegov odlazak u DNS-u su, kažu, nadomjestili.

– Mi smo bili svjesni da će on otići sa svojom sestrom Rankicom Panić, predsjednica US Doboj, to je po meni prirodno, ali mi smo to sve našim radom i angažovanjem nadoknadili. Naravno da će određeni broj glasova koji je imao Močić biti sada na njegovoj strani, ali to sigurno neće uticati na rezultat DNS-a – izjavio je Slavko Gligorić, lider ovdašnjeg DNS-a i nosilac liste te partije za Narodnu skupštinu RS iz Izborne jedinice 5.

Na listu Ujedinjene Srpske će i Aleksandra Bošković, koju dobar izborni rezultat na lokalnim izborima nije spriječio da napusti NDP. To je, kaže, učinila iz privatnih razloga, a poziciju koja joj je 2016. godine ponuđena je prepustila partijskoj koleginici, što je na kraju presudilo da promijeni dres.

– Kad vlast date nekom, tek tada vidite kakav je neko, pogotovo kada to date ženi. Kada je jedna žena sjela na poziciju, vjerovatno su pametne druge žene zasmetale, a ja sam tada shvatila da je vrijeme da se tiho povučem. Oko sebe Nenad Stevandić, lider US, ima stvarno uspješnih žena, on se ne plaši uspješnih žena, i odlučila sam jednostavno da pređem – kazala je Boškovićeva.

Medijski najviše pažnje je privukao odlazak Simune Žakule iz SDS-a, koja nakon 14 godina svoj politički angažman nastavlja u Naprednoj Srpskoj, i bori se za novi mandat u Narodnoj skupštini RS, pišu Nezavisne novine.

– Ja sam ušla u tu trku računajući na to da ipak mogu da napravim nekakav rezultat na bazi toga što sam od 2004. godine u politici aktivan sudionik, i kao odbornik, a sada i ovaj mandat poslanika – navela je Žakula.

Tagovi: