Ministri svjedočili u odbranu Mirka Stojčinovića

Svjedočenjem ministara Antona Kasipovića, Petra Đokića i Srebrenke Golić u Okružnom sudu nastavljen je glavni pretres u više predmeta protiv bivšeg zamjenika republičkog pravobranioca, Mirka Stojčinovića i njegovog nekadašnjeg pomoćnika, Borislava Jeličića.

Optuženi dvojac tereti se da su Grad Banjaluku u predmetima "Naš dom", "Građa" i "Poljoprivredna škola" oštetili za više od 20 miliona maraka. Anton Kasipović na svjedočenju je zaključio da je Stojčinović sa Vladom Srpske korektno sarađivano, ali da je po svemu sudeći bila loša komunikacija na relaciji Pravobranilaštvo - Grad Banjaluka. 

- Pravobranilaštvo Republike Srpske trebalo je da insistira na komunikaciji sa Gradom Banjaluka u predmetima koje su vodili. Nisam se bavio predmetima Pravobranilaštva jer je to samostalan ogran. U vrijeme kada je zamjenik bio Stojčinović nije bilo problema u saradnji - rekao je Anton Kasipović, ministar pravde Repubike Srpske.

Ministri Petar Đokić i Srebrenka Golić ukazali su na dobru saradnju sa Stojčinovićem. Dok je bio na čelu kancelarije zamjenika pravobranioca u Banjaluci uspješno je riješen višegodišnji problem placeva za bivše borce Vojske Republike Srpske u Rakovačkim barama. Slično je u svjedočenju potvrdio i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske. 

- Ono što sam ja samo upitan jeste da lično poznajem gospodina Stojčinovića i da ga poznajem kao izuzetnog profesionalca, da je i u aktivnostima koje je imao, oni su bili  ograničeni na vrlo mali broj predmeta sa ministarstvom. U saradnji sa našim ministarstvom, njegov odnos je bio vrlo profesionalan - rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Mirko Stojčinović za ATV kaže da je u sva tri predmeta riječ o privatizaciji. U istoriji Poljoprivredne škole, Grad se, tvrdi Stojčinović ne pojavljuje od 1945. godine, a Građu i Naš dom je, kaže Stojčinović, Republika Srpska prodala još 2000. godine, i Grad Banjaluka sa tim nema ništa. 

- U tom slučaju, Pravobranilaštvo je i bilo dužno da zastupa Direkciju za privatizaciju, a ne Grad Banjaluka i nismo ni imali obavezu da ih o tome obavještavamo. Želim da kažem samo da sam prije dvije i po godine dao pravno mišljenje zajedno sa svojim saradnikom Borislavom Jeličićem, na 150 stranica sa 29 materijalnih dokaza da se ne treba pokretati spor protiv Poljoprivredne škole - kaže Mirko Stojčinović, bivši zamjenik pravobranioca Republike Srpske.

Borsilava Jeličića, bivšeg Stojčinovićevog pomoćnika, terete da je zajedno sa Stojčinovićem, u predmetu "Poljoprivredna škola", oštetio Grad za 16,3 miliona maraka. Jeličičeva odbrana odbacuje sve navode o njegovoj krivičnoj odgovornosti.

- Borislava Jeličića u dosadašnjem toku postupka, nijedan svjedok niti optužbe niti odbrane nije spomenuo niti u jednom kontekstu, odnosno on nije imao bilo kakve veze sa ovim predmetima i sve njegovo postupanje vodi se samo na postupanje po specijalnoj punomoći, koje je imao od svoga nadređenog, to jeste od gospodina Stojčinovića - kaže Milan Petković, advokat Borislava Jeličića.

Zemljište Poljoprivredne škole je prodato kompaniji "Bingo", koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu. Uslijedila je kontratužba kompanije "Bingo", koja je tražila odštetu od grada. Stojčinovića terete da je zajendo sa Jeličićem, bez znanja Grada, prihvatio odluku o sudskom poravnanju s "Bingom". Na sljedećem ročištu, u odbranu Stojčinovića i Jeličića, čuće se i svjedočenja nekoliko načelnika opština.