Srpsko selo vampirom privlači turiste

Kisiljevo je selo čiji stanovnici se nadaju da će legendom o vampiru iz 18. vijeka privući turiste, po ugledu na komšijsku Rumuniju, odnosno zamak Bran, piše Rojters.

Legenda kaže da se Petar Blagojević, seljak iz Kisiljeva, povampirio nakon smrti 1725. godine, a spekuliše se da počiva u neobilježenom grobu u tom selu.

– Imamo jednu stvar koju nijedno drugo selo na svijetu nema. Imamo kisiljevskog vampira – rekao je za Rojters notar i folklorista Mirko Bogičić, uz nadu da će selo poprimiti vampirsku tematiku.

Bogičić je objasnio da se Blagojević vratio iz mrtvih kako bi mučio svoju porodicu i komšije, šunjajući se oko kuća tražeći hranu i cipele, nerijetko daveći svoje žrtve.

Priču je, kako navodi Bogičić, zabilježio jedan bečki list, nakon čega su žitelji zatražili otvaranje Blagojevićevog groba i istragu.

– Pronašli su netaknuto tijelo. Brada i nokti su mu vidno porasli. Potom su žitelji spremili kolac i izboli tijelo – ispričao je Bogičić držeći u rukama fotokopiju novina u kojima se priča pojavila.

Rojters je naveo da selo nije spektakularno kao zamak Bran, poznat po grofu Drakuli, ali i da to žitelje ne sprečava da sanjaju o velikim stvarima za Kisiljevo.