Održana promocija knjige Jove Stjepanovića

 U organizaciji Narodne biblioteke Petrovo sinoć je održana promocija knjige „Škola moja druga kuća“ autora Jove Stjepanovića iz Petrova. Knjiga je izazvala veliko interesovanje mještana Petrova koji su dolaskom na promociju iskazali zahvalnost i poštovanje svom sugrađaninu, sedamdeset sedmogodišnjem učitelju Jovi.

Jovo Stjepanović iz Petrova, učitelj u penziji, život je posvetio školi i njenim odnosno svojim đacima. Decenijama je učio i vaspitavao generacije mladih Petrovljana a ljubav prema školi nije prestala ni odlaskom u penziju. Naprotiv, i dan danas školu smatra svojom drugom kućom, te je tako i nazvao svoju knjigu koju je napisao povodom 125 godina školstva na području opštine Petrovo. U knjizi se dotakao raznih oblasti vezanih za rad svoje škole u Petrovu ali i istorijskih činjenica o počecima školstva na ovom prostoru. Našla su se tu i imena učenika petrovačke škole koji su u daljem školovanju stekli akademska zvanja, piše Glas regije.

„Cilj mi je bio da ostavim uspomene na sve ono što je prohujalo po pitanju školstva na našem području. Prošle su desetine generacija kroz našu školu, veliki broj njih postali su doktori nauka, a da ne govorim koliko ih je završilo fakultete. Samo jedan podatak ću reći da je iz petrovačke škole izašlo 27 ljekara. Ova knjiga će nas usmjeravati ka tome da ostavljamo tragove našim mladim generacijama koje će nas naslediti“, rekao je autor knjige.

Značaj jednog ovakvog djela prepoznat je od strane opštine Petrovo, iz čijeg budžeta su obezbijeđena sredstva neophodna za štampanje knjige, kao i od sadašnjeg rukovodstva osnovne škole u Petrovu.

„Sve čestitke autoru i mislim da je napravio jedno kvalitetno djelo u kom je zabilježeno ono osnovno vezano za prosvjetu, za školstvo, viđeno iz njegovog ugla. Nadam se da ćemo ovakvih djela imati i ubuduće“, rekao je načelnik opštine Ozren Petković.

„Želim da čestitam Jovi Stjepanoviću na objavljivanju knjige koja sadrži dragocjene podatke o školstvu na području opštine Petrovo. Hvala mu na trudu koji je uložio da se što više podataka sačuva od zaborava“, rekla je direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Petrovo Bojana Đurić.

Učitelj Jovo je u svojoj knjizi napomenuo da je svjestan činjenice da su brojni događaji i likovi iz istorije škole ostali nepomenuti. Izrazio je nadu da će mladi naraštaji nastaviti posao koji je on započeo, dodavati izostavljeno i bilježiti neka buduća dešavanja.

Tagovi: