Održana predavanja o psihosomatskim bolestima

U prostorijama dobojskog Udruženja penzionera održana su predavanja o psihosomatskim bolestima. Ova edukativna radionica organizovana je u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje.

Psihički problemi mogu biti posljedica fizičkih promjena, kojima su često izložene osobe treće životne dobi. Zbog toga je neophodno o svim tim promjenama razgovarati sa njima, kroz stručne radionice pomoći da prihvate činjenično stanje, kaže psiholog Mladenka Milanović.

-Kaže se da od 65. godine počinje početna starost. To je ono doba kada se čovjeku realno dešavaju neke promjene, kao što je na primjer, odlazak u penziju. Poznat je i fenomen praznog gnijezda jer djeca odlaze i formiraju svoje porodice i u tom smislu treba im možda podrška da se snađu u tom periodu, kako od porodice tako i od društva. Treba im psihološka podrška, a to je i tema ove ovdje današnje radionice. Zamislili smo da to bude jedna edukativna radionica gdje ćemo pričati o psihosomatskim bolestima i značaju psihološke podrške. Htjeli smo da na ovakav način negdje malo i približimo naša zanimanja, jer cilj Centra za mentalno zdravlje nije samo liječenje bolesti, već rad na mentalnom zdravlju našeg stanovništva, između ostalog i ciljne grupe koju čine starija lica – izjavila je Mladenka Milanović, psiholog.

Ovo je samo jedno u nizu predavanja o zdravlju koje se organizuje u dobojskom Udruženju penzionera. Saradnju sa dobojskim Domom zdravlja nastavljaju kažu i u narednom periodu.

-Mi smo jedno od rijetkih udruženja penzionera koje za svoje članove organizuje ovakve vidove aktivnosti, odnosno predavanja iz oblasti zdravlja. Od 2012. godine do danas mi smo organizovali ukupno jedanaest ovakvih predavanja iz oblasti koje tretiraju anatomiju ljudskog tijela. Evo danas, kao što reče jedan naš penzioner, obrađujemo anatomiju naše duše. Smatram da je ovo veoma korisno što radimo i nastavićemo i u budućem periodu sa ovakvim aktivnostima – rekao je Rajko Gligorić, Udruženje penzionera Doboj.

Obzirom da često nisu u mogućnosti da odlaze u zdravstvene ustanove po savjete i kontolišu zdravlje, penzioneri kažu da su im ovakva predavanja od velikog značaja.

-Mi uvijek na ovim predavanjima nešto novo naučimo, što i jeste cilj predavanja. Mi smo inače narušenog opšteg zdravlja i svako predavanje o zdravlju je za nas korisno – izjavio je Rajko Todorović, penzioner.

-Imamo izuzetne predavače i organizacija samog Doma penzionera je na zavidnom nivou. Redovan sam posjetilac ovakvih predavanja i vrlo sam zadovoljna – rekla je Slavka Džigumović, penzionerka.

Već sljedeći mjesec penzioneri će imati priliku da čuju riječ više o dijabetesu, a tokom predavanja biće organizovano i besplatno mjerenje šećera u krvi.

RTV Doboj

Tagovi: