Deveti mjeseci nerada: Plate od 6.000 KM za prazne poslaničke klupe

Predstavnički dom PSBiH zvanično ulazi u 9. mjesec kako zastupnici nisu održali nijednu sjednicu. U tom periodu državnim parlamentarcima, pojedinačno, uredno je iz džepova građana za nerad iskeširano po 45 hiljada KM.

Ovaj dom konstituiran je 6. decembra 2018. godine, a od tog dana državni parlamentarci još uvijek nisu uspjeli usvojiti nijedan zakon ili bilo koji drugi akt iz nadležnosti državne zakonodavne vlasti.

Za svih ovih mjeseci nerada zastupnici su uredno primali enormno visoke plaće iz Budžeta BiH, a koji pune građani BiH čije interese bi u parlamentarnim klupama trebali štititi izabrani zastupnici.

Parlamentarcima je omogućeno da mjesečno primaju od oko 5.000 KM za nerad.

Parlamentarna skupština BiH u potpunoj je blokadi zbog odluke SNSD-a da bojkotuje rad zakonodavne vlasti sve dok se ne otkoče procesi u Predsjedništvu BiH vezani za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ove blokade odrazile su se i na to da PSBiH još uvijek nije formirala svoja stalna radna tijela, piše Fokus.

Određeni broj državnih zastupnika nije još uvijek ostvario pravo na plaću u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da se trenutno nalaze na funkcijama u izvršnoj vlasti. Riječ je o Denisu Zvizdiću (predsjedavajući Vijeća ministara BiH), Adilu Osmanoviću (ministar civilnih poslova BiH), Šemsudinu Dediću (federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Editi Đapo (federalna ministrica turizma i okoliša), Draganu Mektiću (ministar sigurnosti BiH) i Mirku Šaroviću (ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH).

I delegati Doma naroda PSBiH su, nakon konstituiranja, imali jednu sjednicu koja je bila posvećena isključivo organizacionim pitanjima. 15 delegata prima mjesečno od 5.737 KM , pa do 6.022 KM.