Ništa od sanacije Rafinerije nafte Brod

Sanaciji postrojenja u Rafineriji nafte Brod, koje je uništeno u požaru prošle godine, još nije počela, a radnici koji su od 1. juna poslati na čekanje neće biti vraćeni na posao do kraja godine, potvrdio je za portal CAPITAL predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije u Brodu Đorđe Cvjetković.

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine, nakon što je početkom oktobra prošle godine požar uništio jedno postrojenje, a prema najavama ruskih vlasnika ponovo bi trebalo da počne sa radom u januaru 2020.

CAPITAL je ranije objavio da će dio radnika Rafinerije nafte Brod od 1. juna biti na čekanju, a iako je bilo planirano da se od jula većina radnika vrati na posao, to se nije desilo, već je plaćeno odsustvo produženo do kraja godine.

- Na čekaju će do kraja godine biti 130 radnika Rafinerije nafte Brod. Oni su na čekanju uglavnom na dobrovoljnoj bazi. Po mojim saznanjima još se ne radi ništa na sanaciji postrojenja na kojem se desila havarija, čekamo sastanak sa zamjenikom generalnog direktora „Zarubežnjefta“ nakon čega ćemo imati više informacija - kazao je Cvjetković i dodao da radnici koji su na čekanju i dalje primaju 70 odsto plate.

Istakao je da problem nije samo čekanje, već i odlazak iskusnih radnika koji su nezadovoljni zaradama.

Kazao je da je na čekanju i dio radnika Rafinerije ulja Modriča s obzirom na to da su vezani jedni za druge.

Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine, nakon što je početkom oktobra prošle godine izbio požar koji je uništio jedno postrojenje. Javnost nije upoznata sa detaljima istrage o uzrocima požara niti o šteti koja je pričinjena.

Rafinerija nafte godinama posluje u minusu, a akumulirani gubitak je na kraju prošle godine dostigao 622 miliona KM.

Kompletna naftna industrija RS u ogromnim je gubicima, koji prelaze dvije milijarde KM.

CAPITAL.ba

Tagovi: