Simbol grada neiskorišten, Tvrđava i dalje bez sadržaja

Simbol je grada i prvo odredište turista koji dođu u Doboj. Pruža im najljepši pogleda na grad, ali ne mnogo više od toga. Dobojska tvrđava iz srednjeg vijeka i dalje je bez sadržaja. To goste ipak ne sprječava da prošetaju unutar njenih zidina.

„Iz Teslića sam, u Italiji živim, ali smo sad došli da posjetimo ovdje, ekstra je fina,“ kaže Miodrag Jotanović. „Meni se sviđa, ovo je prvi put i ekstra je prelijepo,“ dodaje Marina Jotanović. „Iz Ljubljane smo i došli smo malo pogledat tvrđavu, kako izgleda, prvi put smo,“ kaže Mario Marković.

Turisti stižu sa svih kontinenata, priča nam Boro, koji brine da svaka travka bude pokošena, smeće pokupljeno. Nedavno je ugostio i grupu iz Saudijske Arabije. Svi bi, priznaje, da vide više i osvježe se.

"Svako bi nešto ovde popio, rashladio se. Hoće li se šta dešavati, reko sigurno da hoće, i onda svakog interesuje kad je ovo početo, ko je počeo i tako. Pitaju koga interesuje, naročito nešto o Doboju,“ priča Boro Đurić, radnik Turističke organizacije Doboja.

I nama je cilj da im ponudimo više od mogućnosti da se fotografišu, kaže direktorka Turističke organizacije. Sa inspektoratom i Zavodom za zaštitu spomenika treba da prilagode njen izgled vremenu iz kojeg potiče, osvijetle je i obogate ponudu.

„Mi želimo da tu imamo i dodatne sadržaje, tipa suvenirnicu, domaće proizvode, imamo zaista šta da ponudimo,“ rekla je Adrijana Ristić, direktorka TO Doboja.

Uz podršku grada otklanaju nepravilnosti iz ranijih godina, koje su narušile izgled zdanja, i pripremaju sadržaje. Nadaju se da će sve završiti do kraja godine. Do tada posjetioci gradinu mogu da obiđu svakodnevno, a ulaz je besplatan.

 

Tagovi: