Nagrada "Vidovdanskih susreta" Radi Janjušić iz Doboja

Pjesnikinja Rada Janjušić iz Doboja sa pjesmom „Кrstić u porubu“ dobitnik je nagrade ovogodišnjih Vidovdanskih pjesničkih susreta „Svome rodu od Кosova do danas“ , održana sinoć u porti Spomen hrama na Vučijaku.

 Janjušićeva je u izjavi Srni rekla da je pjesma autobiografska.

„Izbjegla sam iz Zenice 1993. godine i u pjesmi sam opisala taj osjećaj kada ostavljate sve što imate, izlazite iz svog doma, sa jednim djetetom pored sebe i drugim u stomaku idete u neizvjesnost“ , istakla je ona.

Predsjednik SКК „Talasi“ Prnjavor Goran Vuković izrazio je zadovoljstvo brojem pristiglih radova na ovogodišnji konkurs .

„Imali smo 56 radova iz svih dijelova srpskog govornog područja i gdje se piše ćirilica. Prijavili su se autori iz Republike Srpske, F BiH , Srbije, Hrvatske, ali i dijaspore. Autori se rado odazivaju na konkurs između ostalog i jer se svi radovi objavljuju u zajedničkom zborniku, odnosno pored već afirmisanih književnih imena zastupljeni su i svi oni kojima je lijepa pisana riječ, otadžbina, rodoljublje, patriotizam u srcu “ , pojasnio je Vuković.

On kaže da su na pjesničke susrete na Vučijak po prvi put došli gosti iz Sombora, Zvornika i Sremske Mitrovice, a nisu izostali ni pjesnici iz Modriče, Doboja, Prijedora, Dervente, Banjaluke.

Vuković napominje da nije rijedak slučaj da u Prnjavor zbog Vidovdanskih susreta dolaze i pjesnici rođeni u ovoj opštini, a koji sada žive i rade u inostranstvu.

„Prije nekoliko godina imali smo kao prvonagrađenu Zorku Čardašević koja je član srpskog udruženja u Frankfurtu. Naši ljudi su i u tim udaljenim krajevima ostali privrženi mjestu odakle potiču i na najbolji način pokazuju istinitost narodne izreke da krv nije voda“ , rekao je Vuković.

Vidovdanskim pjesničkim susretima prethodilo je polaganje vijenaca u Spomen hramu na Vučijaku gdje su uklesana imena 626 boraca proteklog rata, kod spomenika za 28 poginulih boraca iz mjesne zajednice Кremna i Spomen sobi jedinice „ Vukovi s Vučijaka“ .

Prvi susreti „Svome rodu od Кosova do danas“ održani su 1999. godine.

SКК “Talasi“ Prnjavor trenutno ima tridesetak aktivnih članova.

SRNA