Sjednica Doma naroda nije održana zbog nedostatka kvoruma

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekao je da je BiH propustila šansu da imenuje delegate u Vijeće Evrope.

Dodao je da je on zahtjev poslao u petak ujutru i da ovdje nije riječ o stranci koju on pretstavlja.

- U BiH se ne poštuje ni zakon, ni Ustav - kaže Izetbegović.

On je ponovio da je od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Nikole Špirića dobio pismo o kojem je navodi da je sjednica sazvana protivno Poslovniku, kao i akt Dragana Čovića, takođe zamjenika predsjedavajućeg Doma, koji tvrdi da je sjednica jednostrano sazvana.

- Prekršio bih Poslovnik da nisam ispunio uslove iz člana 58 Poslovnika koji me obavezuje da u roku od tri dana po pismu delegata za saziv sjednice to ne uradim - dodao je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ponovio je da je današnja hitna sjednica Doma naroda sazvana kršnjenjem Poslovnika ovog doma.

Špirić je u izjavi novinarima demantovao tvrdnju predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića da je sjednicu sazvao u skladu sa poslovničkim odredbama.

Špirić je rekao da ne zna kako ovo da nazove osim pokušajem malih podvala što nije primjereno ozbiljnim ljudima, pogotovo u parlamentu.

On je precizirao da je prvi zahtjev šefa Kluba bošnjačkih delegata Asima Sarajlića za sazivanje hitne sjednice stigao 20. juna.

- Danas smo dobili prilog pod istim datumom, istim brojem protokola i pet potpisa, da bi u 16.45 časova dobili protokolisano pod 24. jun - naveo je Špirić ističući da je i jedno i drugo kršenje Poslovika.

On je upozorio da za demokratiju nema ništa opasnije od upuštanja u ovakve igre.

Prema Špirićevim riječima, državni službenik koji je donio dokument sa novim datumom protokola rekao je da mu je tako naređeno iz Kluba bošnjačkih delegata.

- Ako u ovom parlamentu državni službenici rade po nalogu klubova i političara ova zemlja je u ozbiljnim problemima - isgtakao je Špirić, ocijenivši da bi bilo dobro da se pokrenu postupci protiv državnih službenika koji se na ovakav način bave parlamentarnim radom.

Rok za imenovanje delegacije za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope ističe sutra u 10.00 časova, nakon čega će BiH biti jedina članica bez svojih predstavnika u ovom tijelu.

Na sjednicu su došli svi delegati iz reda bošnjačkog naroda. Nijedan delegat iz kluba srpskog naroda se nije pojavio na današnjoj sjednici, a iz reda hrvatskog naroda samo prisustvuje Zlatko Miletić iz DF. Niko iz HDZ nije došao na sjednicu.

Izetbegović je ranije rekao da je od Nikole Špirića i Dragana Čovića dobio pismenu obavjest u kojoj je Špirić rekao da je sjednica sazvana mimo poslovnika, a da je sličnog stava i Čović, ali da je on još dodao da je sjednci trebao prethoditi dogovor.

Tagovi: