U Doboju promovisana monografija „Grad Doboj“

U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Doboj, sinoć je u sklopu obilježavanja Dana grada Doboja, održana promocija monografije „Grad Doboj“. Na promociji su prisustvovali gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, poslanik u Parlamentu BiH Obren Petrović, predstavnici vjeskih zajednica, istaknuti pojedinci iz društvenog-političkog života grada Doboja, predstavnici medija, te veliki broj građana.

Monografija „Grad Doboj“ štampana je na 250 stranica A4 formata na kvalitetnom konstrukt papiru, tvrdog je poveza i modernog grafičkog preloma. Tekst monografije je ilustrovan sa preko 300 fotografija, ilustracija i tabela. Sadržaj monografije je podijeljen u 10 poglavlja kroz koja su  predstavljeni geografski položaj i prirodne odlike Doboja, istorija grada, stanovništvo i lokalna uprava, razvoj infrastrukture, privrede, obrazovanja, zdravstvene zaštite i kulture. Takođe, predstavljeni su kulturno-istorijski spomenici grada i turistički potencijali, vjerske zajednice, te rad i ostvaeni rezultati dobojskih sportista i sportskih kolektiva. Prikupljanje građe za monografiju trajalo je dvije godine, na čemu je radio tim ljudi sastavljen od članova Redakcije i njihovih saradnika. Prvo izdanje monografije štampano je u 500 primjeraka.

Kao urednik i priređivač prisutnima na promociji se obratio prof. Vojo Stjepanović koji je predstavio sadržaj monografije. On je svoje izlaganje započeo poukom Svetog vladike Nikolaja „izgovorena riječ je razgovor sa trenutkom, a zapisana riječ je razgovor sa vijekovima“, te istakao da je uvjeren i da smatra da će monografija „Grad Doboj“ biti zaista razgovor sa vijekovima.

-Ova knjiga bi teško ugledala svjetlost dana da nismo naišli na razumijevanje tadašnjeg gradonačelnika Doboja Obren Petrovića, koji je prepoznao značaj ovog projekta i izdanja, pa se Gradska uprava prihvatila izdavačkih obaveza i finnasiranja prvog tiraža.Vjerujem da svako, ko se ikada, latio pera i papira, i bilo šta napisao zna koliko je mukotrpan ovakav posao da se prikupi građa za jednu ovakvu monografiju. Prikupljanje građe trajalo je dvije godine, trebalo je pronaći i prikupiti mnogo podataka, isčitati raznu istorijsku i dokumentarnu literaturu u kojoj se pominje Doboj i sve to objediniti u jedno monografsko štivo. Ja nemam namjeru hvaliti ovo izdanje koje je pred vama, to ćete učiniti vi, odnosno oni koji budu čitali monografiju, ali sam siguran da smo udarili čvrste temelje i solidnu osnovu generacijama koje će doći iza nas, da dopune i isprave sve što je propušteno u ovom prvom izdanju – rekao je prof. Vojo Stjepanović, urednik i priređivač monografije.

Gradonačelnik Jerinić u svom obraćanju rekao je da vlada nepodijeljeno mišljenje da se radi o izuzetnom vrijednom projektu na čiju izradu je uloženo nekoliko godina mukotrpnog rada i na koji svi treba da budemo ponosni.

-Veoma je mali broj opština i gradova u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini koji posjeduju svoju monografiju, tako da je ovo veliki dan za grad Doboj i sve njegove građane. Za izradu monografije najzaslužniji su pokojni akademik Vlatko Dolček i tadašnji gradonačelnik Doboja Obren Petrović. Njima svakako rame uz rame stoje i članovi Redakcije koji su pripremali određene oblasti. Možda postoji i dio javnosti koji će se na ovo izdanje monografije osvrnuti i kritički, ali ovo nije prva monografija, jer cilj nam je da u narednom periodu podržimo izlazak drugog i trećeg izdanja. Svako ko želi dati svoj doprinos i da se upiše u istoriju grada Doboja, odnosno da pomogne da grad Doboj postane još bogatiji je dobrodošao, da nadogradi temelj koji je večeras ovdje predstavljen sa nekim novim sadržajima, koji će naći svoje mjesto u budućim izdanjima monografije.Nadamo se da će ova monografija služiti mnogima, kako u naučne svrhe, tako i brojnim čitaocima u kojima će izazvati nostalgiju i probuditi uspomene na svoj zavičaj. U svakom slučaju, želimo da ovo dijelo doprinese afirmaciji i prosperitetu našeg grada i njegove okoline. Stoga, zahvaljujem se još jednom svima koji su učestvovali u njenoj izradi – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.  

Monografija je dostupna u Narodnoj biblioteci u Doboju, u svim nacionalnim bibliotekama u Republici Srpskoj i knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske u Doboju.

RTV Doboj