Gradonačelnik Jerinić upriličio prijem za uspješnog matematičara

Na Republičkom takmičenju učenika srednjih škola iz matematike pobjedu je odnio Dušan Garić, maturant dobojske Gimnazije, osvojivši maksimalnih 100 bodova. Takmiči se, priča, još od osmog razreda i na svakom je ostvarivao zapažene rezultate.

S obzirom da je maturant opredijelio se i koji će fakultet upisati – finansijsku matematiku u Beogradu. Matematika je najčešće omraženi predmet kod svih đaka, a ovaj mladi Dobojlija objašnjava zašto je to tako.

-Dosta učenika ima rupe u znanju i frustracije kada se sretnu sa matematikom, jer misle da moraju previše odjedanput da nauče. Najbitnije je još u osnovnoj školi pomalo raditi matematiku i onda nikome ne bi trebala predstavljati problem – izjavio je Dušan Garić

Takođe, on se plasirao se na Svjetsku olimpijadu iz matematike, koja će biti održana u Londonu. Da ostvari što bolji uspjeh na ovom takmičenju poželio mu je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je upriličio prijem za ovog mladog i uspješnog matematičara. Gradonačelnik Jerinić mu je uručio novčanu pomoć za predstojeće takmičenje, te poručio da mlade, uspješne i talentovane ljude, koji su u Doboj donijeli značajne rezultate itekako treba podržavati.

-Dušan je maturant dobojske Gimnazije i mlad čovjek, koji će sigurno i u narednom periodu puno doprinijeti promociji našeg grada. Želim mu da što prije završi fakultet i vrati se u grad Doboj, jer nam trebaju mladi koji imaju ovakve kvalitete – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Gimnazija “Jovan Dučić” u Doboju je i prije deceniju imala učenika koji se isticao iz matematike, ali niko do sada nije postigao uspjeh kao Dušan.

-Imali smo učenika koji je bio na Balkanijadi, ali nismo imali učenika koji je ostvario rezultate ovakvog nivoa, kao što je postigao naš Dušan. On je naš ponos i učenik je generacije. Dušan je svestran, jeste da je matematika njegova ljubav, ali on je i iz svih predmeta odličan i ističe se – izjavila je Svjetlana Telebak, direktor Gimnazije “Jovan Dučić” Doboj.

Svjetska olimpijada iz matematike za srednjoškolce biće održana u Londonu od 11. do 22. jula.