Bilijar kao antistres terapija

Stres je jednako čest kao i svaki drugi svakodnevni osjećaj. Međutim, ako se ovaj mehanizam aktivira previše lako, ili kada ima previše njegovih uzročnika istovremeno, neprimjetno može “zakopati” vaše mentalno i fizičko zdravlje i postati veoma štetan. Zato je poznat kao “tihi ubica”, jer dok problem djeluje relativno mali s polja, lako uzrokuje ozbiljne probleme kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak, dijabetes i pitanja mentalnog zdravlja, poput depresije.

Ljudi imaju različite tolerancije na stres – od konflikta koji izaziva paniku, do blago stimulišućeg osjećaja, pa je iz tog razloga veoma važno da shvatimo i naučimo kako da se opustimo. Sigurno će vam ponuditi listu “provjerenih” lijekova kako biste smanjili stres u mjesecima pred vama.

Nije isključeno da ćete provesti mnoge besane noći zbog nekog stresa, ne znajući da postoje mnoge alternative za antidepresive, ali… Da li ste znali da je igranje bilijara savršena antistres terapija?

Postajete razboritiji i staloženiji

 Tokom kriza na poslu možete postati razumniji ako igrate bilijar. Budući da ćete se koncentrisati na igru, dobro ćete razmišljati. Smireno djelovanje je ono o čemu vas uči ova igra i zaista ćete benefite osjetiti odmah.

Naoštrite um

Dok igrate bilijar neophodni su vam neki mentalni matematički proračuni i procjene, kao što su osnovna fizika i geometrija. U isto vrijeme ćete dobro uskladiti koordinaciju ruku i očiju. Ako želite da imate oštriji um, uz povećanje koordinacije vaših očiju i ruku, za bilijarskim stolom ćete primjenjivati mnogo kalkulacija, što će znantno pospješiti vaša razmišljanja.

Bilijar pomaže u fokusiranju

Igranje bilijara zahtjeva veliku koncentraciju i fokus. Vaša sposobnost da se usredsredite na zadati cilj je bitna za postizanje sreće i postizanje ciljeva. U bilijaru, igrači moraju da se fokusiraju na svoje mete, ugao sopstvenog tijela i ugao pod kojim će se bijela kugla pomjeriti kada pogodi ciljanu kuglu.

Omogućava istezanje i ravnotežu

Igranje bilijara zahtjeva mnogo više istezanja nego što to osoba uobičajeno čini. Potrebno je da se igrači savijaju preko stola da bi došli do željene kugle, a željeni ugao zahtjeva od igrača da bude umjereno fleksibilan, posebno u složenim potezima. Bilijar takođe poboljšava ravnotežu, jer igra zahtjeva da stojite na jednoj nozi u određeno vrijeme, podstičući stabilnost.

Pomaže u izgradnji kontrole

Istraživanja su pokazala da pojedinci koji se bave sportovima kao što je bilijar nemaju paniku usred neke krize. Razboritost onih koji igraju igre koncentracije, kakva je bilijar, uči ih da razmišljaju jasno i logično, omogućujući im da ispitaju najrelevantnije činjenice i detalje ohrabreni da se upuste u akciju bez ikakve histerije.