U dobojskom Muzeju otvorena izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine”

U Muzeju u Doboju otvorena je izložba “Nemanjići – rađanje kraljevine” koju čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu seriju, koja je rađena u produkciji Radio-televizije Srbije. Ova autentična postavka u našem gradu gostuje do kraja mjeseca.

Postavka svjedoči o nastajanju srpske države, koju je vodila loza Nemanjića, na čelu sa Stefanom Nemanjom, a izložbu čine umjetnička djela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog. Na ideju da grandiozni serijal “Nemanjići – rađanje kraljevine” pretoči u izložbu došao je direktor Galerije Radio-televizije Srbije Petar Đinović. Postavka predstavlja kopiju vladarskih odeždi, kruna, žezala, simbola njihove moći, nakita, te različite ratničke srednjovjekovne opreme.  Autentičnost ove izložbe ogleda se i u tome što posjetioci mogu stupiti u fizički kontakt sa njom, odnosno isprobati neki od izloženih eksponata.

-Ponekad, mi u Muzeju znamo biti dosadni našim posjetiocima stalno ih upozoravajućih da ne mogu ostvariti fizički kontakt sa nekim od izloženih eksponata, iz čisto pragmatičnog razloga, jer želimo da neku istorijsku priču ili dobro prenesemo i budućim generacijama. Međutim, ova izložba je koncpirana sasvim suprotno, jer je omogućen fizički kontakt sa pojedinim eksponatima, naravno uz prisustvo nekog od naših kustosa. U okviru posjete ovoj izložbi neko od posjetilaca možda može biti krunisan ili odjeven u srednjovjekovnu vitešku opremu – izjavio je Nebojša Dragojlović, direktor Muzeja u Doboju.

Mjesec i po dana trajale su pripreme kostima. Prema ideji kostimografa, oko 800 kostima ručno je izradio tim od 20 ljudi, koji su radili danonoćno tokom svih 100 dana snimanja kako bi u svakom trenutku bili na raspolaganju glumcima i reditelju. Serija je snimana neapreko 200 lokacija, učestvovalo je oko 220 glumaca, 3 000 statista.

Sve je urađeno u cilju da se stvori jedan serijal koji bi doprinio što boljem shvatanju uloge Nemanjića u istorijskom periodu njihovog vladanja. kao i u svrhu obilježavanja 800 godina od stvaranja Kraljevine Srbije, odnosno od krunisanja Stefana Prvovjenčanog. Meni je drago što je ova izložba ove godine kod nas realizovana, zato što ove godine proslavljamo 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Poznato nam je još iz škole da je srednjovjekovni period vladavine Nemanjića zlatno doba u istoriji srpskog naroda, za razliku od mnogih evropskih naroda koji tretiraju taj istorijski period kao mračno doba. Zašto zlatno? Zato što je to bio period sveopšteg prosperiteta cijelog srpskog naroda na prostoru na kojem su vladali Nemanjići , kako u duhovnom, kulturnom i prosvjetom, tako i u državotvornom i političko – ekonomskom smislu – rekao je Nebojša Dragojlović, direktor dobojskog Muzeja.

Izložba će u dobojskom Muzeju gostovati od 16. do 31. maja.  Da bi je pogledali brojni posjetioci, ta kulturna ustanova promijenila je termin rada, pa će tako radnim danima raditi u terminu od 7 do 20 časova, a subotom od 10 do 15 časova, piše RTV Doboj.

 

 

Tagovi: