Roditelji, oprez: “Ljigavci” opet povučeni sa tržišta u Srpskoj

Igračka “ljigavac” povučena je sa tržišta u Srpskoj zbog nedostatka deklaracije. Ova igračka u Evropskoj uniji uglavnom je zabranjena i to zbog prekomjerne količine bora koji može da utiče na zdravlje djece.

U Inspektoratu RS kažu da su proteklih dana po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta povučena 2 202 “ljigavca”.

– Tokom redovnog nadzora u maloprodaji pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku – naveli su u Inspektoratu RS i naglasili da je zakonom propisano da predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju na tržište moraju imati deklaraciju.

Istakli su da je na osnovu sporazuma Inspektorata i Agencije za nadzor nad tržištem BiH za ovu godinu u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda planirano uzorkovanje igračke “ljigavac” za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

U agenciji navode da redovno prate sistem za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima EU (RAPEX) te da su upoznati s opasnim igračkama.

– Nakon sprovedene analize i na tržištu BiH je pronađena igračka “ljigavac toy slim”, robne marke “dika toys”, koja predstavlja hemijski rizik zbog previsoke migracije bora u igrački. Kontaktirali smo uvoznika ovih proizvoda u BiH, koji je dobrovoljno povukao s tržišta i uništio 10 329 komada te igračke – naveli su u agenciji.

Dodali su da su u okviru godišnjeg plana nadzora nad tržištem u 2019. godini planirali i laboratorijska ispitivanja “ljigavaca” s ciljem provjere migracije bora.

Specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo RS Milkica Grabež pojasnila je za “Glas Srpske” da je prema Pravilniku o bezbjednosti dječjih igračaka dozvoljena migracija bora do 300 miligrama po kilogramu, što je u skladu s evropskim direktivama.

– Neželjeni zdravstveni efekti bora zavise od dužine izlaganja i doze. Kod kratkotrajnog izlaganja visokim dozama može doći do nadražaja kože i sluznica, krvarenja iz nosa, nespecifičnih simptoma kao što su tremor, glavobolja, mučnina, povraćanje i proliv. Kod dugotrajne izloženosti boru istraživanja koja su sprovedena na životinjama ukazuju na povećanje rizika od oštećenja reproduktivnog sistema, naročito kod muških jedinki – kazala je Milkica Grabež.

Dodala je da u institutu nisu imali uzorke ljigavca na ispitivanju.

– Roditelji treba da obrate pažnju da djeca u toku igre sa “ljigavcima” ne dodiruju usta i da nakon igre dobro operu ruke – istakla je Milkica Grabež.

Prema podacima Inspektorata RS, ove godine zabranjen je uvoz dviju pošiljki igračaka u količini od 1 188 komada, dok je lani zabranjen uvoz osam pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4 600 komada, a sa tržišta su povučena 573 komada.

– Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenje niti. Kontrolisane igračke porijeklom su iz različitih zemalja, ali sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine – naveli su u Inspektoratu RS.

Glas Srpsk