Zvanična zanimanja u RS: Od prodavačice ljubavi do utjerivača dugova

Gatara, prodavačica ljubavi, sluga, utjerivač dugova, džokej, potrčko. Ovo su samo neka od zanimanja koja Poreska uprava Republike Srpske nudi prilikom elektronske prijave radnika. 

Naime, kada poslodavci žele prijaviti radnika u sistem Poreske uprave RS neophodno je da odaberu zanimanje te osobe. Tada im se nude sva zanimanja evidentirana u sistemu, među kojima se nalaze i gatara, prodavačica ljubavi, sluga, utjerivač dugova, džokej, potrčko, piše eTrafika.

U Poreskoj upravi RS kažu da se radi o zvaničnoj klasifikaciji zanimanja.

“Šifarnik zanimanja koji je trenutno u primjeni prilikom prijavljivanja radnika u sistem Poreske uprave RS, sačinjen je na osnovu zvanične klasifikacije zanimanja, koja je bila na snazi kada je uveden Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa u Republici Srpskoj. U toku je ažuriranje ovog šifarnika zanimanja, u skladu sa trenutno važećom klasifikacijom zanimanja”, kazali su kratko za eTrafiku iz Poreske uprave.

Kako tvrde, šifarnik je preuzet od Agencije za statistiku BiH. Uvidom u trenutno važeći šifarnik Agencije od ovih zanimanja navedeni su samo gatara i džokej.

Ponižavajuće i nezakonito

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković smatra da bi se ovaj šifarnik trebalo hitno promijeniti, te da se iz njega moraju ukloniti sporna zanimanja.

“Smatramo da je šifarnik zastario i da se u njemu nalaze određena zanimanja koja ni u kom slučaju ne bi trebala biti tu. To se hitno treba promijeniti, jer je baš neprikladno. Neka od tih zanimanja su i nezakonita i uvredljiva i ponižavajuća. Ona su, najblaže rečeno, vrlo sporna”, ističe Stanković.

Četrnaest prodavačica ljubavi

Kako kažu iz Poreske uprave RS, za navedena zanimanja trenutno nema prijavljenih radnika, osim prodavačica ljubavi kojih na teritoriji Republike Srpske ima 14!

“U evidencijama Poreske uprave Republike Srpske trenutno ima 14 osiguranika prijavljenih na zanimanje prodavač/ica ljubavi, dok ostala zanimanja iz vašeg upita nisu evidentirana”, navedeno je u odgovoru.

Međutim, nismo mogli dobiti informaciju o tome koje tačno firme u RS zapošljavaju prodavačice ljubavi, jer se radi o poreskoj tajni.