Zbog virusa na dobošu i Farma jelena lopatara

Oglašena je prodaja jednog od poznatijih turističkih dragulja Ozrena i Doboja, Farma jelena lopatara u Konoljištima, što je, izgleda, još jedna od “žrtava” ekonomske krize uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa.

Kompleks na 550 metara nadmorske visine na Ozrenu, 20 kilometara od Doboja i po 15 kilometara udaljen od federalnih opština Maglaja i Gračanice, broji četrdesetak jelena, košuta i mladih.

Na farmi je zidani objekat obložen drvenim oblicama potpuno opremljen, sa ekonomskim objektom sa tavanom za sijeno, tri hranilice za jelene pokrivene limom, osmatračnica visine desetak metara, sa dva pčelinjaka pokrivena limom kapaciteta šezdesetak društava.

Farma je ograđena žicom visine 2,5 metara, sa strujom u ogradi oko čitavog imanja. Farma posjeduje trofaznu struju, priključena je na vodovodnu mrežu. Površina zemljišta za prodaju je oko 32 dunuma, odnosno 32.000  kvadratnih metara.

Cijena tog, kako vlasnik Dragan Vasiljević ističe, “raja na zemlji” je svega 199.000 maraka, što je svakako ispod tržišne cijene. Međutim, imajući u vidu da je sada stao svaki vid turizma, te da ishrana životinja košta mnogo, i ne čudi da se odlučio na ovaj potez.

- Dnevno im treba 30 do 40 kilograma kukuruza i repe, velike količine trave i zimi sijena, tako da je to samo ogroman trošak, a farma nije ni zamišljena kao komercijalna. Vlasnik je jelene i košute nabavio u Bugojnu i Norveškoj za svoje i zadovoljstvo svojih prijatelja, koji posjećuju Ozren i njegove znamenitosti, kažu nam Ozrenci.

Istina, Vasiljević je najavljivao prodaju farme i prije četiri godine, kada mu nisu uspjeli pregovori sa Gradom Doboj da je stave pod okrilje svoje Turističke organizacije. U vezi sa farmom tada je bila poznata afera oko razrješenja tadašnje direktorke Turističke organizacije Mitre Đuričić, koja je smjenjivanje preduhitrila davanjem ostavke. Tada je obrazložila da se na ovaj potez odlučila, kako je navela, zbog namjere Gradske uprave da proširi aktivnosti u oblasti turizma kupovinom farme jelena lopatara, što nije bilo predviđeno Statutom organizacije.

Tadašnji i sadašnji predsjednik Gradskog odbora NDP Doboj Sretko Đurković je izjavljivao da mu nije poznato iz kojih razloga je Đuričićeva, koja je takođe bila kadar te stranke, podnijela ostavku i da ne zna kakav je pritisak na nju vršen.

- Nije bilo priče o kupovini, nego jednostavno ideja da li se može ući u taj projekat, da se razgovara i da se vidi šta TOD dobija, a šta gubi kroz taj projekat, rekao je Đurković, dodavši da on ne vidi šta je ružno u ideji proširivanja turističkih kapaciteta.

LJ. ĐURIĆ